Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Brexit καταστρέφει τον πυρήνα της βρετανικής οικονομίας - Τη βαριά βιομηχανία

tags :
Το Brexit καταστρέφει τον πυρήνα της βρετανικής οικονομίας - Τη βαριά βιομηχανία
Οι πιο φανατικοί υποστηρικτές του Brexit ήταν στις βιομηχανικές περιοχές της Βρετανίας που θα πληγούν περισσότερο από την έξοδο από την ΕΕ
Πιο διχασμένη από ποτέ ξεκίνησε τη δεύτερη και πιο ουσιαστική φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit, η κυβέρνηση της Theresa May.
Οι φωνές για ανάκληση του άρθρου 50 για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ πληθαίνουν εντός κι εκτός του συντηρητικού κόμματος με τον πρώην πρωθυπουργό Tony Blair να αποκαλύπτει, ότι βουλευτές των Τόρις θέλουν να απομακρύνουν την May από την πρωθυπουργία ώστε να προωθήσουν το λεγόμενο «μαλακό Brexit».
Βάση ωστόσο της ισχύουσας ατζέντας, η Βρετανία εγκαταλείπει οριστικά την ΕΕ τα μεσάνυχτα τις 29ης Μαρτίου του 2019 κι αν μέχρι τότε οι διαπραγματεύσεις δεν οδηγήσουν σε συμφωνία για την αγορά εργασίας, το κόστος για το Λονδίνο θεωρείται ανυπολόγιστο.
Για το πια θα είναι η οικονομική πραγματικότητα στη Βρετανία τότε, πολλά έχουν λεχθεί όμως σε ανάλυσή του το Bloomberg εξετάζει τις οικονομικές συνέπειες της σταδιακής αποβιομηχάνισης της χώρας που αναπόφευκτα θα αυξήσει σημαντικά την ανεργία.

Οι πολυεθνικές απειλούν με ανεργία 

Το παράδοξο στην περίπτωση του Brexit είναι ότι οι πιο φανατικοί υποστηρικτές του ήταν στις βιομηχανικές περιοχές της Βρετανίας οι οποίες είναι αυτές που θα πληγούν περισσότερο από την έξοδο από την ΕΕ.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η καρδιά της βρετανικής βιομηχανίας βρίσκεται στα Μίντλαντς (κεντρική Βρετανία), περιοχές κοντά στο Μπέρμιγχαμ και το Λίβερπουλ που οι οικονομίες τους εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις ξένες εταιρείες που έχουν εγκαταστήσει εκεί τα εργοστάσια τους, επωφελούμενοι από την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών μεταξύ της Βρετανίας και των άλλων χωρών μελών της ΕΕ.
Περισσότερα από 100 εργοστάσια που λειτουργούν στην περιοχή είναι ξένων συμφερόντων σε βασικούς κλάδους που εξαρτώνται ιδιαίτερα από το εμπόριο και το εργατικό δυναμικό της ΕΕ.
Η παραμονή τους στη Βρετανία τα επόμενα χρόνια εξαρτάται σημαντικά από το αποτέλεσμα των συνομιλιών του Brexit στις Βρυξέλλες και από το πόσο «σκληροί» θα είναι οι όροι.

Σχετική εικόνα

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Nissan Motor Ltd. είναι μια από τις πολυεθνικές που είχε εκφράσει ανοικτά τις ανησυχίες της για την εμπορική σχέση ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλες αφήνοντας να εννοηθεί ότι σκέφτεται την μεταφορά του εργοστασίου της εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.
Αυτό ανάγκασε την κυβέρνηση May να παρέμβει και να δεσμευτεί ότι δεν θα μεταβληθεί το φορολογικό καθεστώς της εταρείας.

Αυτοκινητοβιομαχανίες, φαρμακευτικές και εταρείες τροφίμων πιέζουν για συμφωνία με την ΕΕ

Το εργοστάσιο της Nissan στη Βορειοανατολική Βρετανία λειτουργεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και παράγει σήμερα πάνω από 500 χιλιάδες αυτοκίνητα το χρόνο.
Θεωρείται μάλιστα η «πίσω πόρτα» από την οποία εισάγονται τα αυτοκίνητά του Ιαπωνικού κολοσσού στην ευρωπαϊκή αγορά.
Η πιθανή μετεγκατάσταση του σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα προκαλούσε τεράστια αύξηση της ανεργίας.
Το ίδιο θα δημιουργούσε και η απομάκρυνση άλλων κολοσσών που ενισχύουν τη Βρετανική οικονομία με πάνω από 80 -101 δισεκατομμύρια στερλίνες το χρόνο και διατηρούν περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας.
Πρόκειται για πολυεθνικές εταιρείες όπως η Nestlé, η Pfizer, η Hitachi, η Coca-Cola, η General Electric, η Toyota και η BMW και η Siemens που εξάγουν πάνω από το 60% των προϊόντων που παράγουν στη Βρετανία στην ευρωπαϊκή αγορά.
Πολλές από τις βιομηχανικές αυτές περιοχές συντηρούνται αποκλειστικά από τις ξένες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται εκεί.
Η Ευρώπη υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική για την οικονομική βιωσιμότητα της βόρειας Ουαλίας και του Λίβερπουλ.
Εκεί βρίσκονται τα εργοστάσια της Ford, Unilever, της Jaguar Land Rover και της Tata Motors.
Πάνω από τα 2/3 των εξαγωγών αυτών των εργοστασίων πηγαίνουν στην υπόλοιπη ΕΕ.
Η Airbus SE κατασκεύαζε στα εργοστάσια της στην Ουαλία σχεδόν όλα τα φτερά των πολιτικών αεροσκαφών της προτού μεταφέρει την παραγωγή σε γραμμές συναρμολόγησης στη Γαλλία, τη Γερμανία ακόμη και στις ΗΠΑ.
Εάν η Βρετανία εγκαταλείψει την ενιαία αγορά χωρίς να διατηρήσει κάποια συμφωνία πρόσβασης, οι τυχόν προκύπτοντες περιορισμοί θα επηρεάσουν σαφώς την παραγωγική αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού.
Τα τελευταία χρόνια, η Βρετανία κατάφερε να γίνει η μεγαλύτερη χώρα-εξαγωγέας αυτοκινήτων μετά τη δεκαετία του 1970.
Περίπου 1,7 εκατομμύρια οχήματα παρήχθησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι, σπάζοντας το ρεκόρ των τελευταίων 17ετών.
Εκτός από τη Nissan, η Toyota Motor Corp. και η Peugeot δήλωσαν ότι θα εξετάσουν σοβαρά την παραμονή τους στη Βρετανία εάν οι διαπραγματεύσεις με τη ΕΕ δεν καταλήξουν σε ευνοϊκή για τα συμφέροντά τους συμφωνία.
Εκτός όμως από τα μάτια των υψηλόβαθμων στελεχών των πολυεθνικών στις Βρυξέλλες έχουν στραφεί πλέον και τα μάτια χιλιάδων εργαζομένων και των οικογενειών τους η επιβίωση των οποίων εξαρτάται από τις διαπραγματευτές με την ΕΕ.
Πιθανότατα, τον παράγοντα της ανεργίας δεν τον είχαν υπολογίσει όταν ψήφιζαν υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ.

Γιούλα Ζαχιώτη
www.bankingnews.g

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης