Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Πως ο χρυσός μπορεί να υποχωρήσει κάτω από τα 1.000 δολ. ή πτώση 200 δολ.

MarketWatch: Πως ο χρυσός μπορεί να υποχωρήσει κάτω από τα 1.000 δολ. ή πτώση 200 δολ.
Η υποτίμηση του γουάν αλλά και η απότομη καμπύλη αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων μπορούν να βλάψουν το κίτρινο μέταλλο
Στο ενδεχόμενο υποχώρησης του χρυσού κατά περισσότερο από 200 δολ. κάτω από τα 1.000 δολ. έως τα τέλη του 2017 αναφέρεται το MarketWatch.
Μεταξύ αυτών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τέτοια υποχώρησε είναι ενδεχόμενη απόφαση της Κίνας για υποτίμηση του γουάν κατά 20% με 40%, όπως έκαναν το 1993.
Από τη στιγμή, όμως, που μια τέτοια υποτίμηση δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί, στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η καλύτερη περίοδος για να συμβεί αυτό είναι η κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην κορεατική χερσόνησο.
Σε ένα σενάριο που οδηγεί στην πτώση του Kim Jong-un, ο θόρυβος θα είναι τέτοιος που μια υποτίμηση του γουάν θα έχει λιγότερη πίεση.
Ακόμα ένας παράγοντας που θα μπορούσε να συμβάλει στην αποδυνάμωση της τιμής του χρυσού είναι η απότομη κλίση της καμπύλης αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων που μπορεί να αρχίσει την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου.
Αυτό έχει θέσει στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος τον χρηματοπιστωτικό τομέα καθώς οι τράπεζες έχουν την τάση να αποδίδουν καλύτερα σε ένα περιβάλλον απότομης κλίσης της καμπύλης αποδόσεων.
Τα αυξανόμενα αμερικανικά επιτόκια είναι σίγουρα ένας παράγοντας που έσπρωξε την τιμή του χρυσού χαμηλότερα μετά το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών το 2016.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μετά τις εκλογές η ψυχολογία των Αμερικανών επενδυτών εκτοξεύθηκε, λόγω των προσδοκιών για τις πολιτικές της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Ωστόσο μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να εφαρμόσει τις υποσχέσεις για τις φορολογικές περικοπές και τις δαπάνες υποδομών, κάτι που προκάλεσε την επίπεδη (flat) καμπύλη αποδόσεων μεταξύ του Δεκεμβρίου του 2016 και τις αρχές Ιουνίου του 2017.
Αλλά η Fed ακόμα μπορεί να ενισχύσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων και τα θετικά οικονομικά νέα μπορούν να ασκήσουν πιέσεις στα μακροπρόθεσμα επιτόκια το 2017 κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θα είναι θετικό για τον χρυσό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης