Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στήριξη ΔΝΤ στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ – «Ήδη αξιοσημείωτη η πρόοδος»

Στήριξη ΔΝΤ στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ – «Ήδη αξιοσημείωτη η πρόοδος»
Όλα αυτά τη στιγμή που η παγκόσμια ανάπτυξη κερδίζει έδαφος, παραμένοντας ωστόσο άνιση
Από την υιοθέτηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals, SDGs) από πλευράς Ηνωμένων Εθνών, το 2015, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει στηρίξει την πρωτοβουλία των χωρών, όπως αναφέρει σε έκθεσή του (19 Ιουλίου 2017) το Δ.Ν.Τ.
Όπως σημειώνει, τα προγράμματα για τις χώρες που επιδιώκουν τους αναπτυξιακούς τους στόχους έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία, καθώς οι οικονομικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί, συμπεριλαμβανομένων των οικονομιών χαμηλού εισοδήματος που εξάγουν αγαθά.
Όλα αυτά τη στιγμή που η παγκόσμια ανάπτυξη κερδίζει έδαφος, παραμένοντας ωστόσο άνιση, εν μέσω μεγάλης πτώσης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και αυξανόμενων επιπέδων χρέους.
«Η δουλειά του Δ.Ν.Τ. είναι να προωθήσει τη διεθνή οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να βοηθήσει τις χώρες να επιτύχουν ισχυρή, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάπτυξη.
Η διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας και η επίτευξη ισχυρής ανάπτυξης αποτελούν βασικά θεμέλια, από τα οποία οι χώρες μπορούν να επιδιώξουν τους στόχους τους για την εξάλειψη της φτώχειας, την αξιοπρεπή εργασία και τη μείωση της ανισότητας.
Το Δ.Ν.Τ. βοηθά επίσης τις χώρες να ενισχύσουν τα δημόσια οικονομικά τους, τα οποία με τη σειρά τους παρέχουν πρόσθετους πόρους για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας, της εκπαίδευσης και της υποδομής», αναφέρει το Ταμείο, επικεφαλής του οποίου είναι η κα Christine Lagarde.
Τα τελευταία χρόνια, το Δ.Ν.Τ. έχει επίσης δώσει συμβουλές για τις πολιτικές των χωρών σχετικά με την ανισότητα, το φύλο, την οικονομική ένταξη και την κλιματική αλλαγή.
Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα.

Ανισότητα

Η αντιμετώπιση της ανισότητας θα βοηθήσει τις χώρες να επιτύχουν σταθερή οικονομική ανάπτυξη.
Όπως δείχνει η πρόσφατη έρευνα του Δ.Ν.Τ., η υψηλότερη εισοδηματική ανισότητα οδηγεί σε μικρότερες χρονικές περιόδους ανάπτυξης και υψηλότερα επίπεδα οικονομικής αστάθειας.
Σε διάφορες χώρες όπως η Γουατεμάλα, το Μαλάουι και το Μυανμάρ, το Ταμείο διαπίστωσε ότι ενώ οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη μπορούν από μόνες τους να αυξήσουν την ανισότητα, υπάρχουν χαρακτηριστικά σχεδιασμού μεταρρύθμισης και συμπληρωματικά μέτρα που μπορούν να μετριάσουν αυτές τις επιπτώσεις.

Φύλο

Η αύξηση της αμειβόμενης εργασίας των γυναικών έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Δ.Ν.Τ. υποστήριξε την Αίγυπτο, την Ινδία, την Ιορδανία και το Μάλι στις προσπάθειές τους να ενθαρρύνουν περισσότερες γυναίκες να εισέλθουν στο αμειβόμενο εργατικό δυναμικό.

Χρηματοοικονομική ένταξη - παροχή πρόσβασης σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

Στην Κολομβία, τη Ναμίμπια και τη Νιγηρία, το Δ.Ν.Τ. έδωσε πρακτικές συμβουλές σχετικά με τον τρόπο ενίσχυσης της οικονομικής ένταξης.
Στην Κολομβία, για παράδειγμα, υπογράμμισε τη σημασία της άδειας ηλεκτρονικού χρήματος και την εισαγωγή ενός κεντρικού ηλεκτρονικού μητρώου κινητών αγαθών για την ενίσχυση της οικονομικής πρόσβασης των ατόμων και των μικρών επιχειρήσεων.
Στη Τζαμάικα, μετά από συστάσεις του ΔΝΤ, οι αρχές καθιέρωσαν ένα συμβούλιο χρηματοοικονομικής ένταξης για να επιβλέπουν την εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής για την οικονομική ένταξη.

Κλίμα

Τα μικρά κράτη είναι από τα πιο ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή και τις καταστροφικές φυσικές καταστροφές.
«Συνεργαζόμαστε με την Παγκόσμια Τράπεζα για να βοηθήσουμε αυτές τις χώρες με τις αξιολογήσεις της πολιτικής για την αλλαγή του κλίματος.
Αυτές οι εκτιμήσεις συμβουλεύουν τις πολιτικές προσαρμογής και μετριασμού της αλλαγής του κλίματος.
Να παρέχουν όχι μόνο καλύτερη απάντηση σε καταστροφές αλλά και να μειώσουν τον κίνδυνο και να είναι πιο προετοιμασμένοι.
Μπορούν να το κάνουν αυτό διατηρώντας επαρκή περιθώρια στον προϋπολογισμό και δημιουργώντας χρηματοοικονομικά σχέδια έκτακτης ανάγκης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης