Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουάσινγκτον: Κατά 9% λιγότερες οι τρομοκρατικές επιθέσεις στον κόσμο το 2016

tags :
Ουάσινγκτον: Κατά 9% λιγότερες οι τρομοκρατικές επιθέσεις στον κόσμο το 2016
Oι θάνατοι που προκλήθηκαν από τις επιθέσεις μειώθηκαν κατά 13%
Υποχώρησε για δεύτερη χρονιά το 2016 ο αριθμός των τρομοκρατικών επιθέσεων και των θανάτων από τέτοιες επιθέσεις ανά τον κόσμο. Ο αριθμός μειώθηκε ιδιαίτερα σε Αφγανιστάν, Συρία, Νιγηρία, Πακιστάν και Υεμένη, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Τα στοιχεία που συνέλεξε το Πανεπιστήμιο του Maryland για το ΥΠΕΞ των Ηπα έδειξαν ότι υπήρχαν συνολικά 11.072 τρομοκρατικές επιθέσεις παγκοσμίως πέρυσι, με αποτέλεσμα περισσότερους από 25.600 θανάτους. Από αυτούς τους θανάτους, 6.700 ήταν οι δράστες των επιθέσεων.
Ο συνολικός αριθμός τρομοκρατικών επιθέσεων το 2016 μειώθηκε κατά 9% σε σύγκριση με το 2015, ενώ οι θάνατοι που προκλήθηκαν από τις επιθέσεις μειώθηκαν κατά 13%, αναφέρεται σε σχετική έκθεση για την παγκόσμια τρομοκρατία.
Η μαχητική ομάδα των σουνιτών Ισλαμικό Κράτος υπήρξε η πιο θανατηφόρα τρομοκρατική ομάδα πέρυσι, πραγματοποιώντας 20% περισσότερες επιθέσεις στο Ιράκ και προκαλώντας 69% περισσότερους θανάτους σε σύγκριση με το 2015.
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν σε 104 χώρες το 2016, αλλά η πλειοψηφία συνέβη σε μόλις πέντε χώρες: το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Ινδία, το Πακιστάν και τις Φιλιππίνες. Τα τρία τέταρτα όλων των θανάτων από τρομοκρατικές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Συρία, στη Νιγηρία και στο Πακιστάν.
Η έκθεση αναφέρεται θετικά στις πρόσφατες προσπάθειες του Σουδάν, το οποίο βρέθηκε στον κατάλογο των κρατικών χορηγών τρομοκρατών που ορίστηκαν από τις ΗΠΑ το 1993 λόγω της υποστήριξής του προς τις παλαιστινιακές και λιβανέζικες μαχητικές ομάδες.
"Παρά την ιστορία αυτή, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι σήμερα μια προτεραιότητα εθνικής ασφάλειας για το Σουδάν και το Σουδάν είναι ένας συνεργατικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας", ανέφερε η έκθεση.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama ανέβαλε προσωρινά κυρώσεις για το Σουδάν τον Ιανουάριο για έξι μήνες, αναστέλλοντας ειδικότερα το εμπορικό εμπάργκο.
Η κυβέρνηση του προέδρου Donald Trump την περασμένη εβδομάδα ανέβαλε για τρεις μήνες απόφαση για το αν θα άρει τις κυρώσεις.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Heather Nauert δήλωνε τον Ιούνιο ότι ανεξάρτητα από την απόφαση που λαμβάνεται σχετικά με τις κυρώσεις του Σουδάν, ο ορισμός του Σουδάν ως "χορηγού" της τρομοκρατίας θα παραμείνει στη θέση του.
Το Σουδάν είχε προσλάβει το δικηγορικό γραφείο Squire Patton Boggs με μηνιαία αμοιβή 40.000 δολαρίων για να εκπροσωπήσει τα συμφέροντά του στην Ουάσινγκτον, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής μιας "προσωρινής απόρριψης" των κυρώσεων των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης