Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Αθώοι οι traders της Rabobank για την υπόθεση χειραγώγησης του Libor

tags :
ΗΠΑ: Αθώοι οι traders της Rabobank για την υπόθεση χειραγώγησης του Libor
Οι τράπεζες χρησιμοποιούν το Libor για να καθορίσουν τα επιτόκια εκατοντάδων τρισεκατομμυρίων δολαρίων ενυπόθηκων δανείων, πιστωτικών καρτών και άλλων δανείων
Ανέτρεψε τις καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον δύο traders το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, στην πρώτη ποινική δίκη στις ΗΠΑ για την υπόθεση χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου Libor.
Το δικαστήριο αθώωσε τους Βρετανούς traders Anthony Allen και Anthony Conti που εργάζονταν για την ολλανδική Rabobank και καταδικάστηκαν το Νοέμβριο του 2015 για απάτη και συνομωσία προκειμένου να κερδοσκοπήσουν δια των διατραπεζικών συναλλαγών σε δολάριο και ιαπωνικό γιεν.
Είχαν καταδικαστεί σε δύο και ένα χρόνια αντίστοιχα, αλλα τελικά αθωώθηκαν, αφού άσκησαν έφεση.
Το Ανώτατο Δικαστήριο ψήφισε υπέρ της αθώωσής τους με 3-0, και αρνήθηκε να σχολιάσει.
Οι τράπεζες χρησιμοποιούν το Libor για να καθορίσουν τα επιτόκια εκατοντάδων τρισεκατομμυρίων δολαρίων ενυπόθηκων δανείων, πιστωτικών καρτών και άλλων δανείων.
Πολλοί, συμπεριλαμβανομένης της Rabobank, έχουν καταβάλει περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια για την επίλυση των υποθέσεων χειραγώγησης του Libor παγκοσμίως.
Επισημαίνεται ότι για να ρυθμιστεί το Libor, οι τράπεζες υποβάλλουν τις τιμές στις οποίες θα ήταν διατεθειμένες να δανείσουν χρήματα σε μιαν άλλη, χωρίς εγγυήσεις, σε διάφορα νομίσματα και σε ποικίλα χρονικά διαστήματα.
Το επιτόκιο δημοσιεύεται σε καθημερινή βάση και χρησιμοποιείται για την αποτίμηση τίτλων αξίας άνω των 300 τρισ. δολαρίων. 
Στο παρελθόν βρισκόταν υπό την εποπτεία της Ένωσης Βρετανών Τραπεζιτών, ωστόσο μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου (στο οποίο εμπλέκονται μεταξύ άλλων και οι Royal Bank of Scotland, UBS, Deutsche Bank, Société Générale) πέρασε στα χέρια μίας νέας Αρχής (IBA). 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης