Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi: Η Αθήνα θα αποφασίσει για την έκδοση ομολόγου - Προτεραιότητα η ολοκλήρωση του προγράμματος

Draghi: Η Αθήνα θα αποφασίσει για την έκδοση ομολόγου - Προτεραιότητα η ολοκλήρωση του προγράμματος
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι το QE θα συνεχίσει ως έχει τουλάχιστον έως τον Δεκέμβριο του 2017, ενώ σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο θα αναπροσαρμοστεί
Σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση έστειλε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, τη στιγμή που έχουν αναζωπυρωθεί οι φήμες περί επικείμενης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές.
«Η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος είναι βασική προτεραιότητα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε σχετικά με την έκδοση ελληνικού ομολόγου ότι η Ελλάδα θα αποφασίσει την έξοδο στις αγορές.
«Η έκδοση ομολόγων πρέπει να είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που περιλαμβάνει και την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος» είπε ο ίδιος.
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναφέρθηκε και στα περί ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο QE τονίζοντας -έπειτα από σχετική ερώτηση- ότι οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση είναι «πρόωρη».
Πάντως, ο επικεφαλής της ΕΚΤ έκανε λόγο για μεγάλη πρόοδο της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες.
Οι δηλώσεις επιβεβαιώνουν πλήρως το bankingnews.gr που είχε αναφέρει με πολύ σαφή τρόπο το τι σχεδίαζε να πει στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο κ. Draghi.

Καμία συζήτηση για tapering

Εν τω μεταξύ, ο κ. Draghi απέρριψε τις φήμες περί tapering τονίζοντας ότι τα σχετικα σενάρια βρέθηκαν εκτός συζήτησης.
«Το QE θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό (μηνιαίες αγορές 60 δισ. ευρώ) έως τουλάχιστον τον Δεκέμβριο» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί έως ότου καταστεί διατηρήσιμη η άνοδος του πληθωρισμού.
«Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε το μέγεθος και τη διάρκεια του QE εφόσον χρειαστεί» τόνισε ο ίδιος.
«Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να μην τεθεί συγκεκριμένη ημερομηνία για τις αλλαγές στο QE.
Οι συζητήσεις θα μπορούσαν να γίνουν το φθινόπωρο» τόνισε ερωτηθείς σχετικά ο Draghi, ενώ στη συνέχεια διευκρίνισε ότι σε αυτές τις αποφάσεις θα ληφθεί υπόψη πρώτα και κύρια ο πληθωρισμός.
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ επεσήμανε ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμένει συνολικά σε υποτονικά επίπεδα.
Μάλιστα, τόνισε ότι ο πληθωρισμός, «είναι πιθανό να παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα και τους επόμενους μήνες», ενώ (ο πληθωρισμός) δέχεται πιέσεις λόγω των τιμών στην ενέργεια.
«Ο πληθωρισμός δεν είναι εκεί που θα έπρεπε να είναι.
Είμαστε πλήρως πεπεισμένοι ότι ο πληθωρισμός σταδιακά θα φτάσει στον στόχο» τόνισε ο Draghi.

Απαραίτητα τα υποστηρικτικά μέτρα

«Η ευρωζώνη έχει ανάγκη τα υποστηρικτικά μέτρα σε πολύ σημαντικό βαθμό» επεσήμανε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, ενώ τόνισε ότι «το τελευταίο που θα ήθελε η ΕΚΤ θα ήταν να λάβει μέτρα για σύσφιξης της πολιτικής που θα έθεταν σε κίνδυνο την ανάκαμψη.
«Θα πρέπει να περιμένουμε ώστε οι τιμές και οι μισθοί να ακολουθήσουν την ανάκαμψη» τόνισε.
Μάλιστα, απέφυγε να σχολιάσει τις αντιδράσεις των αγορών στις αποφάσεις της ΕΚΤ αν και υπογράμμισε ότι «παρά την άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα, παραμένουν χαμηλά με βάση τα ιστορικά δεδομένα».
«Η ΕΚΤ έχει αποδείξει ότι διαθέτει την απαραίτητη ευελιξία στις αποφάσεις της» τόνισε επίσης και επεσήμανε ότι η Τράπεζα θα παραμείνει στην αγορά για ένα «πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».
Πάντως, ο Draghi παραδέχθηκε ότι τα έκτακτα μέτρα της ΕΚΤ εφαρμόζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα αν και τόνισε ότι έχουν αποτέλεσμα.

Η οικονομία της ευρωζώνης

Όσον αφορά στην οικονομία της ευρωζώνης, ο επικεφαλής της ΕΚΤ επεσήμανε ότι «οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη της ευρωζώνης έχουν εξισορροπηθεί σε μεγάλο βαθμό».
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την ισχυροποίηση της ανάκαμψης στην ευρωζώνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης