Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gabriel: Η υπομονή μας με την Τουρκία τέλειωσε - Οι πολιτικές της δεν πρεσβεύουν ΕΕ και ΝΑΤΟ

Gabriel: Η υπομονή μας με την Τουρκία τέλειωσε - Οι πολιτικές της δεν πρεσβεύουν ΕΕ και ΝΑΤΟ
Αναφερόμενος στη φυλάκιση του Γερμανού συνεργάτη της Διεθνούς Αμνηστίας, εξέφρασε την πεποίθηση «πως Γερμανοί υπήκοοι στην Τουρκία δεν αισθάνονται πλέον ασφαλείς από αυθαίρετες συλλήψεις»
Η υπομονή της γερμανικής κυβέρνησης με την Τουρκία έφτασε στο τέλος της, διαμήνυσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Sigmar Gabriel, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι πλέον το Βερολίνο σκληραίνει τη στάση του απέναντι στον Recep Tayyip Erdogan.
Όπως δήλωσε, ο τρόπος με τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση αντιμετωπίζει πολίτες της χώρας δεν έχει καμία σχέση με ευρωπαϊκές αξίες αλλά και ούτε με αυτές που πρεσβεύει το ΝΑΤΟ.
Αναφερόμενος στους εννέα Γερμανούς υπηκόους που κρατούνται για πολιτικούς λόγους σε τουρκικές φυλακές, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας χαρακτήρισε την κατηγορία που τους αποδίδεται, δηλαδή ότι συνεργαζόταν με τρομοκρατικές οργανώσεις, ως «παράλογη».
Το ίδιο «παράλογες» είναι σύμφωνα με τον Γερμανό πολιτικό ανάλογες κατηγορίες ενάντια σε δεκάδες γερμανικές εταιρίες.
Δεδομένου ότι «δεν επικρατεί ασφάλεια δικαίου» στη χώρα ο κ. Gabriel προειδοποίησε γερμανικές επιχειρήσεις να μην επενδύουν στην Τουρκία.
Παράλληλα, ανακοίνωσε την επανεξέταση τόσο των γερμανικών κρατικών εγγυήσεων (Hermes) για επενδύσεις στην Τουρκία όσο και της γερμανικής οικονομικής βοήθειας.
Αναφερόμενος στη φυλάκιση του Γερμανού συνεργάτη της Διεθνούς Αμνηστίας, Peter Stoidner, εξέφρασε την πεποίθηση «πως Γερμανοί υπήκοοι στην Τουρκία δεν αισθάνονται πλέον ασφαλείς από αυθαίρετες συλλήψεις».
Η εκτίμηση αυτή αποτυπώνεται και στη νεότερη ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία που αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών.
Όπως αναφέρεται, Γερμανοί πολίτες που επισκέπτονται τη χώρα διατρέχουν τον κίνδυνο να φυλακιστούν για «ακατανόητους» λόγους.
Ένα άλλο μέτρο αφορά την προενταξιακή βοήθεια της ΕΕ ύψους 4,45 δισ. ευρώ προς την Τουρκία (2014-2020).
Το Βερολίνο ανακοινώνει σχετικές διαβουλεύσεις με τους εταίρους όπως επίσης και για τη διεύρυνση της Τελωνειακής Ένωσης για την οποία ενδιαφέρεται η Άγκυρα. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται σχετικές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία «όταν την ίδια στιγμή κρατούνται στις φυλακές της χώρας πολίτες της ΕΕ χωρίς λόγο», τόνισε ο κ. Gabriel.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης