Διεθνή

Reuters: Η Ελλάδα εξετάζει την επιστροφή της στις αγορές μετά τον τριετή αποκλεισμό από τους δανειστές της

tags :
Reuters: Η Ελλάδα εξετάζει την επιστροφή της στις αγορές μετά τον τριετή αποκλεισμό από τους δανειστές της
Μία πηγή δήλωσε στο Reuters ότι η Ελλάδα έχει αναθέσει στην Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC, τη μελέτη για την προετοιμασία του πενταετούς ομολόγου
Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μετά από απουσία τριών χρόνων είναι πιο κοντά από ποτέ μετά και το πράσινο φως από την ΕΚΤ, αναφέρει σε σημερινό (20 Ιουλίου 2017) του δημοσίευμα το Reuters, ένα ενδεχόμενο πλέον που εξετάζει σοβαρά η χώρα μας.
Η Ελλάδα δήλωσε την Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017 ότι θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την πρόσβαση στις αγορές ομολόγων, όταν το πρόγραμμα διάσωσής της λήξει το 2018, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά τα τρία τελευταία χρόνια.
Οι ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας είναι πρόθυμοι να αναπτύξουν μια στρατηγική για να ανακτήσει η χώρα σταδιακά πρόσβαση στις αγορές, έτσι ώστε όταν το πρόσφατο πακέτο διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ λήξει, να μπορέσει να σταθεί η ίδια της στα πόδια της.
Η Αθήνα έχει αναθέσει σε έξι τράπεζες να προετοιμάσουν το έδαφος για την έξοδο της χώρας στις αγορές.
Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης ήταν προσεκτικός σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, κάτι που επισημάνθηκε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi, ο οποίος δήλωσε ότι κάθε νέο πρόγραμμα έκδοσης θα πρέπει να αποτελεί μέρος ευρύτερων σχεδίων χρηματοδότησης.
"Παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις στις αγορές ομολόγων ... και όταν εξετάσουμε το σωστό χρόνο, θα κάνουμε το πρώτο βήμα προς τις αγορές", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Ο Draghi δήλωσε σήμερα ότι εναπόκειται στην Ελλάδα να αποφασίσει εάν θα βγει ξανά στις αγορές, αλλά επίσης κι αυτό θα πρέπει να είναι μέρος ευρύτερων σχεδίων.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο έχει αμφιβολίες για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, αναμένεται αργότερα την Πέμπτη να συζητήσει τη συμμετοχή του στο σημερινό σχέδιο διάσωσης, το οποίο σήμερα αφορά αποκλειστικά τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.
Το ΔΝΤ έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει στη διάσωση επί της αρχής με 2 δισ. δολάρια. Θέλει, όμως, περισσότερη σαφήνεια από τους ευρωπαίους πιστωτές σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, το οποίο φτάνει στο 180% του ΑΕΠ.
Τα ευρωπαϊκά έθνη πιστεύουν ότι μια βαθμιαία επιστροφή στις αγορές θα βοηθούσε την Ελλάδα να δημιουργήσει αποθεματικά διαθέσιμα για τους μήνες που θα ακολουθήσουν τη λήξη του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο του 2018.
Υπάρχει, όμως, ανησυχία για ενδεχόμενη υποχώρηση της οικονομίας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επέκταση της οικονομικής στήριξης και σε συνέχιση επιβολής μέτρων από την Ελλάδας.
Ο Τζανακόπουλος δήλωσε ότι οποιαδήποτε επιστροφή στις αγορές θα χρειαστεί να εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει πλήρως στις αγορές όταν λήξει η αποπληρωμή του τρίτου πακέτου διάσωσης από το 2010.
"Η απόφαση της κυβέρνησης σχετίζεται με ... μια σφαιρική στρατηγική και προετοιμασία για να διασφαλίσουμε ότι τον Αύγουστο του 2018 θα έχουμε ανακτήσει την πρόσβαση στην αγορά."
Σύμφωνα με πηγές, η Ελλάδα σκέφτεται να ανταλλάξει ένα πενταετές ομόλογο που εκδόθηκε το 2014 με ένα νέο πενταετές ομόλογο, μία ανταλλαγή πουδεν θα αυξήσει διαδοχικά το χρέος της Ελλάδας.
Μία πηγή δήλωσε στο Reuters ότι η Ελλάδα έχει αναθέσει στην Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC, τη μελέτη για την προετοιμασία του πενταετούς ομολόγου.
Με εξαίρεση δύο εκδόσεις ομολόγων το 2014, η Αθήνα απουσιάζει από τις διεθνείς αγορές ομολόγων από τότε που ξέσπασε η κρίση της οικονομία της το 2010.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης