Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διεθνής εκστρατεία κατά του «σκιώδους» διαδικτύου - Μπλόκο σε ιστότοπους παράνομων συναλλαγών

tags :
Διεθνής εκστρατεία κατά του «σκιώδους» διαδικτύου - Μπλόκο σε ιστότοπους παράνομων συναλλαγών
Οι ιστότοποι διαπραγματεύονταν ναρκωτικά, όπλα και κλεμμένες πιστωτικές κάρτες αξίας εκατομμυρίων δολαρίων 
Μια επιχείρηση σχετικά με το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, με επικεφαλείς αμερικανούς και ευρωπαίους αξιωματούχους, έκλεισε τις αγορές Alphabay και Hansa Market, τις παράνομες αγορές στο λεγόμενο σκοτεινό διαδίκτυο που πραγματοποιούσαν συναλλαγές αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων το μήνα, σε ναρκωτικά, κλεμμένους αριθμούς πιστωτικών καρτών και όπλα.
Η κίνηση είναι η μεγαλύτερη διεθνής απόπειρα κατά των online αγορών που ασχολούνται με παράνομα προϊόντα, το Alphabay ήταν ο μεγαλύτερος ιστότοπος στον κόσμο και το Hansa Market το τρίτ μεγαλύτερο.
Η επιχείρηση διεξήχθη από δεκάδες κρατικές υπηρεσίες από τις ΗΠΑ, την Ολλανδία, την Ταϊλάνδη, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και άλλους.
Το Alphabay έχει πραγματοποιήσει συναλλαγές άνω των 1 δισ. δολαρίων από την ίδρυσή του το 2014, σύμφωνα με δήλωση της Europol, με συναλλαγές που καταβάλλονται σε bitcoin και σε άλλα ψηφιακά νομίσματα.
Το Alphabay πραγματοποιούσε συναλλαγές ημερησίως μεταξύ 600.000 και 800.000 δολαρίων, σύμφωνα με την έρευνα, περίπου διπλάσιο πόσο από το Road Silk, την περίφημη αγορά που έκλεισε στις αρχές το 2013.
Οι υπεύθυνοι για την επιβολή του νόμου έχουν αγωνιστεί εδώ και χρόνια να σπάσουν τις αγορές αυτές, οι οποίες είναι δύσκολο να εντοπιστούν επειδή το λογισμικό τους καταργεί τους χρήστες και τους καθιστά σχεδόν αδύνατο να εντοπιστούν.
Ολλανδοί υπάλληλοι κατέκτησαν για πρώτη φορά τον έλεγχο της αγοράς Hansa στα τέλη Ιουνίου2017 και συνέχισαν να διαχειρίζονται την αγορά με μυστικότητα, ενώ συγκέντρωναν στοιχεία για τους χρήστες της, σύμφωνα με την Europol.
Στη συνέχεια, στις 4 Ιουλίου 2017, οι ερευνητές χτύπησαν το Alphabay, κλείνοντας τον ιστότοπο αλλά δεν αποκάλυψαν ακόμη τη συμμετοχή τους, οδηγώντας σε εικασίες από τους χρήστες του, ότι ο ιδρυτής του Alphabay μπορεί να είχε διαφύγει με τα κεφάλαια.
Την επόμενη μέρα, ο ιδρυτής του Alphabay, ο Alexandre Cazes, ένας καναδός ηλικίας 25 ετών που ζούσε υπερβολικά πλούσια στην Ταϊλάνδη, συνελήφθη και φυλακίστηκε από τις αρχές της Ταϊλάνδης.
Ο κ. Cazes πέθανε στη φυλακή την περασμένη εβδομάδα, προφανώς αυτοκτονώντας, σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.
Με το κλείσιμο του Alphabay, πολλοί από τους χρήστες του μεταφέρθηκαν στην αγορά Hansa, καθιστώντας ακόμη πιο πολύτιμη τη συλλογή πληροφοριών από τις ολλανδικές αρχές.
Εντοπίστηκαν περισσότερες από 10.000 διευθύνσεις χρηστών του Hansa, σύμφωνα με δήλωση της Interpol.
Την Πέμπτη αξιωματούχοι από πολλές χώρες αποκάλυψαν το ρόλο τους στην επιχείρηση.
"Το σκοτεινό διαδίκτυο εξελίσσεται σε καταφύγιο αχαλίνωτης εγκληματικότητας", δήλωσε σε δήλωσή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.
"Αυτή είναι μια απειλή για τις κοινωνίες μας και τις οικονομίες μας, που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μόνο μαζί, σε παγκόσμια κλίμακα".
Πριν από το κλείσιμο, το Alphabay είχε περισσότερες από 250.000 καταχωρήσεις για παράνομες ναρκωτικές και χημικές ουσίες και περισσότερες από 100.000 καταχωρήσεις για κλεμμένα στοιχεία ταυτότητας και στοιχεία πιστωτικών καρτών, σύμφωνα με την Europol.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης