Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Το ΔΝΤ ενέκρινε δάνειο υπό όρους στην Ελλάδα ύψους 1,8 δισ. δολαρίων

tags :
Bloomberg: Το ΔΝΤ ενέκρινε δάνειο υπό όρους στην Ελλάδα ύψους 1,8 δισ. δολαρίων
Μια πολυαναμενόμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων αυτή την εβδομάδα αναβλήθηκε, λόγω επιβολής ανώτατου ορίου στο χρέος της χώρας από το ΔΝΤ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε την Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017, ότι το εκτελεστικό συμβούλιο ενέκρινε ένα νέο δάνειο "επί της αρχής" ύψους 1,8 δισ. δολαρίων, αναφέρει σε δημοσίευμα του το πρακτορείο Bloomberg.
Το Ταμείο της Ουάσινγκτον συμφώνησε σε μια νέα υπό όρους διάσωση για την Ελλάδα, βάζοντας τέρμα στον προβληματισμό δύο χρόνων, εάν θα συμμετείχε στο πρόγραμμα διάσωσης και θα έβαζε την τελική σφραγίδα έγκρισης που απαιτούν οι πιστωτές της χώρας της ευρωζώνης, αναφέρει το άρθρο.
Η εκταμίευση των κεφαλαίων θα εξαρτηθεί από τις χώρες της ευρωζώνης αν παρέχουν ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα, αν και το ταμείο δεν διευκρίνισε τους όρους στη σύντομη δήλωση που ανακοίνωσε την έγκριση του συμβουλίου.
Η απόφαση του ΔΝΤ για την "συμφωνία επί της αρχής" αντικατοπτρίζει τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε τον Ιούνιο του 2017, μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης απρόθυμων να προσφέρουν στην Ελλάδα ελάφρυνση του χρέους και του ΔΝΤ, το οποίο αντιστάθηκε στη χρηματοδότηση μιας χώρας της οποίας το χρέος θεωρεί πάρα πολύ υψηλό για να αποπληρωθεί.
"Παρά την προοπτική άμεσης εκταμίευσης, η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι χρήσιμη για όλους", δήλωσε ο Τάσος Αναστασάτος στο Bloomberg, οικονομολόγος της Eurobank, πριν από την ανακοίνωση της Πέμπτης.
Ενώ για τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης είναι ένας "ελεγκτικός μηχανισμός" για την Ελλάδα, μακροπρόθεσμα δίνει τη δυνατότητα στην Αθήνα, να ζητήσει κάτι περισσότερο για την ελάφρυνση του χρέους, ανέφερε.
Μια πολυαναμενόμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων αυτή την εβδομάδα αναβλήθηκε, λόγω επιβολής ανώτατου ορίου στο χρέος της χώρας από το ΔΝΤ.
Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις συνθήκες στις αγορές ομολόγων και θα επιστρέψει μόνο όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Δημήτρης Τζανακόπουλος σε δημοσιογράφους στην Αθήνα την Πέμπτη.
Έχοντας την συγχρηματοδότηση του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, αποτέλεσε βασική απαίτηση πολλών δανειστών της ευρωζώνης της χώρας, υπό την ηγεσία της Γερμανίας, οι οποίοι θεωρούν τη συμμετοχή του Ταμείου ως εξασφάλιση για την εφαρμογή των μέτρων που η χώρα καλείται να κάνει πράξη.
Αλλά οι επερχόμενες εκλογές στη Γερμανία κατέστησαν αδύνατο στο Βερολίνο να δεχτεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, πιέζοντας αντ 'αυτού να ληφθούν όλες οι αποφάσεις στο τέλος του προγράμματος διάσωσης της χώρας το καλοκαίρι του 2018 - και μόνο αν χρειαστεί.
Ενώ η απόφαση του ταμείου βοηθά τόσο το ΔΝΤ όσο και τη Γερμανία να διατηρήσουν τη θέση ισχύος, αυτό σημαίνει ότι το ζήτημα πιθανότατα θα προκύψει μετά τις γερμανικές εκλογές το φθινόπωρο του 2017, όταν το ερώτημα εάν η Ελλάδα θα λάβει καινούργιο δάνειο από το ΔΝΤ, θα επανέλθει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης