Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Θα θυσιάσει η Merkel τον Schaeuble με στόχο τον συνασπισμό; - Το «βέτο» του SPD

Reuters: Θα θυσιάσει η Merkel τον Schaeuble με στόχο τον συνασπισμό; - Το «βέτο» του SPD
Θεωρείται δεδομένο πλέον ότι η Merkel -αν και θα επανεκλεγεί- θα αναγκαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού
Αν και ο Wolfgang Schaeuble έχει κερδίσει αρκετές φορές μια θέση στο γερμανικό κοινοβούλιο καθοδηγώντας την Angela Merkel κατά την κρίση της ευρωζώνης, ωστόσο δεν αποκλείεται η Γερμανίδα καγκελάριος να τον «θυσιάσει» ώστε να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό.
Όπως μεταδίδει το Reuters, οι συντηρητικοί της Merkel πιθανόν να κερδίσουν τις εθνικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου, αλλά η αποτυχία εξασφάλισης πλειοψηφίας θα μπορούσε να τους αναγκάσει να συνεχίσουν τη συμμαχία τους με τους κεντρο-αριστερούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD).
Η ηγεσία του SPD υποστηρίζει ότι προκειμένου να συμφωνήσει στη συμπόρευση με τη Merkel, ο Schaeuble θα πρέπει να τους παραδώσει το υπουργείο Οικονομικών.
Ο Schaeuble είναι το πρόσωπο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της χρηματοοικονομικής σταθερότητας που πολλοί Γερμανοί απαιτούν, αλλά σύμφωνα με το SPD το έχει παρατραβήξει.

Δύσκολες συνομιλίες

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Merkel αντιμετωπίζει ιδιαίτερα δύσκολες συνομιλίες σχετικά με το ποιοι θα απαρτίζουν το υπουργικό συμβούλιο μετά τις γερμανικές εκλογές.
Ανώτερα μέλη των δυο κομμάτων που είναι πιθανότερο να είναι οι συνεργάτες της Merkel -το SPD και το φιλελεύθερο FDP- κατέστησαν σαφές ότι το βλέμμα είναι στραμμένο στο υπουργείο Οικονομικών αυτή τη φορά.
«Το SPD δεν θα επαναλάβει το ίδιο λάθος που έκανε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για τον συνασπισμό πριν από τέσσερα χρόνια» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Sigmar Gabriel.
Εάν οι Σοσιαλδημοκράτες αναγκαστούν να συνεργαστούν με τη Merkel, θα είναι πολύ σημαντικό να πάρουν το υπουργείο Οικονομικών, δήλωσε στο Reuters άνθρωπος του κόμματος.
«Εάν υπάρχει ένα πράγμα που έχουμε μάθει εμείς οι Σοσιαλδημοκράτες, είναι αυτό: Δεν θα πρέπει να συμμετέχουμε σε συνασπισμό χωρίς να ελέγχουμε το υπουργείο Οικονομικών» δήλωσε Johannes Kahrs βουλευτής του SPD.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το FDP με πηγή να δηλώνει στο Reuters ότι το κόμμα ενδιαφέρεται για το υπουργείο Οικονομικών, αν και θα είναι δύσκολο να το καταφέρει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης