Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian: H παγκόσμια ρευστότητα στηρίζει τις αγορές, παρότι ανάπτυξη και πολιτική δεν βοηθούν

tags :
El-Erian: H παγκόσμια ρευστότητα στηρίζει τις αγορές, παρότι ανάπτυξη και πολιτική δεν βοηθούν
Οι ελπίδες για μια ραγδαία πρόοδο της οικονομικής πολιτικής, με την εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης και των προγραμμάτων υποδομής, έχουν διαλυθεί
Τους τελευταίους μήνες, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν μειωθεί, το δολάριο έχει εξασθενήσει και ο χρηματοπιστωτικός κλάδος αποδίδει χειρότερα των προσδοκιών, παρόλα αυτά οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες βρίσκονται σε ή κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, καθώς οι σταθερά υποστηρικτικές συνθήκες ρευστότητας υπερ-αντισταθμίζουν την απογοήτευση από την πολιτική και την ανάπτυξη.
Όπως γράφει ο Mohamed El-Erian στο «Bloomberg», με την ενίσχυση των αποδόσεων και την καταστολή της μεταβλητότητας, η άφθονη ρευστότητα είναι ένα «δώρο» για τους επενδυτές.
Όπως σημειώνει ο μεγαλοεπενδυτής, το επενδυτικό ταξίδι γίνεται ευχάριστο, άνετο και μακρύ, αλλά δεν είναι προορισμός.
Με εξαίρεση τους δείκτες της αγοράς των μετοχών, είναι δύσκολο να βρεθούν πολλές χρηματοπιστωτικές αγορές που κατάφεραν να διατηρήσουν τη διάθεση μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
Μετά την άνοδο στο 2,60%, η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων υποχώρησε κάτω από το 2,30%.
Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών μειώθηκε από περισσότερες από 220 μονάδες βάσης σε μόλις 170 μονάδες βάσης.
Η «ηγεσία» της αγοράς έχει επιστρέψει στην τεχνολογία, καθώς ένα σύντομο, αλλά έντονο «ρομάντσο» με τους κλάδους των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των βιομηχανιών μετά τις αμερικανικές εκλογές, να είναι καταδικασμένο.
Η ανάπτυξη μπορεί να είναι χαμηλή, αλλά οι αγορές την αντιλαμβάνονται ως σχετικά σταθερή.
Η κυβέρνηση του Donald Trump δεν προχώρησε με τα προστατευτικά μέτρα που θα απειλούσαν με έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.
Οι ανησυχίες σχετικά με τη διαταραχή της ευρωπαϊκής πολιτικής έχουν μετριαστεί από τη νίκη του Emmanuel Macron στη Γαλλία.
Αλλά ο πιο καθησυχαστικός παράγοντας για τους χρηματιστές και τους επενδυτές παραμένει οι πολύ χαλαρές οικονομικές συνθήκες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης