Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο 3% το «κενό» μεταξύ CET1 και απαιτήσεων MREL για τις ελληνικές τράπεζες – Σε χειρότερη θέση οι πορτογαλικές

Στο 3% το «κενό» μεταξύ CET1 και απαιτήσεων MREL για τις ελληνικές τράπεζες – Σε χειρότερη θέση οι πορτογαλικές
Σε καλύτερη μοίρα από τις ιταλικές, τις κυπριακές και τις ισπανικές, με διαφορά 3,6% - 4,1%, 3,9% - 5,6% και 3,1% - 4,4%
 
Οι πορτογαλικές τράπεζες αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα σε περίπτωση που εφαρμοστούν οι νέοι κανόνες της Ε.Κ.Τ. για τα ελάχιστα αποθεματικά (Regulatory Technical Standards on minimum requirement for own funds and eligible liabilities, MREL) των τραπεζών της Ε.Ε. -προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικά bail out-, καθώς η διαφορά μεταξύ του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 και του ποσοστού MREL (επί του συνολικού ενεργητικού) κυμαίνεται από 5% έως 6,5%, με βάση το βασικό και δυσμενές σενάριο στα «stress tests» της Ε.Β.Α. τον Δεκέμβριο 2016.
Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, η αντίστοιχη διαφορά για τις ελληνικές τράπεζες κυμαίνεται από 3% έως 4,5%, σε καλύτερη μοίρα από τις ιταλικές, τις κυπριακές και τις ισπανικές, με διαφορά 3,6% - 4,1%, 3,9% - 5,6% και 3,1% - 4,4%.







Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας είναι ιδιαίτερα αφιερωμένο στις ιταλικές τράπεζες, με αφορμή τις πρόσφατες διασώσεις των Monte Paschi di Siena, Popolare Vicenza και Veneto Banca.
Όπως σχολιάζεται, μετά τα προγράμματα διάσωσης που αποφασίστηκαν πρόσφατα, οι αγορές απάντησαν περικόπτοντας τη χρηματοδότηση μέσω ομολόγων προς τους Ιταλούς δανειστές.
Το ποσό των ιταλικών τραπεζικών ομολόγων έχει μειωθεί κατά περίπου 30% από τις αρχές του 2015:


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης