Τελευταία Νέα
Διεθνή

O ενεργειακός γίγαντας της Αυστραλίας «κλείνει την πόρτα» στο άνθρακα

O ενεργειακός γίγαντας της Αυστραλίας «κλείνει την πόρτα» στο άνθρακα
Η AGL Energy υποστηρίζει ότι η χώρα πρέπει να επικεντρωθεί στις ανανεώσιμες πηγές και το φυσικό αέριο – Πιέσεις στην κυβέρνηση για μείωση των εκπομπών χωρίς αύξηση των τιμών
Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Αυστραλίας, AGL Energy, κάλεσε την κυβέρνηση να αποκλείσει τον άνθρακα από τον προγραμματισμένο στόχο για την καθαρή ενέργεια και επεσήμανε ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον μεταξύ των ιδιωτών επενδυτών για τη χρηματοδότηση νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.
Η AGL, η οποία προμηθεύει το 77% της ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα, δήλωσε ότι η συμμετοχή του ορυκτού καυσίμου στο στόχο θα στείλει λανθασμένο μήνυμα για τη βιομηχανία, η οποία θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα σε πιο χαμηλού κόστους και αποδοτικές εναλλακτικές λύσεις καθαρής ενέργειας.
«Η βιομηχανία δεν πρόκειται να επενδύσει σε πράγματα που δεν έχουν νόημα» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της AGL Andy Vesey σε συνέντευξη την Πέμπτη 20/7/2017.
Σύμφωνα με το Bloomberg o αναπληρωτής πρωθυπουργός της Αυστραλίας Barnaby Joyce έχει επισημάνει ότι η κυβέρνηση συμμετέχει σε κάθε νέο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, υποστηρίζοντας ότι οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν την παραγωγή ηλεκτρισμού με βάση τα ορυκτά καύσιμα.
Η οικονομική βιωσιμότητα παραμένει ένα ζήτημα με εκτιμήσεις ότι ένα νέο εργοστάσιο υψηλής καθαρότητας με χαμηλές εκπομπές "καθαρού άνθρακα" μπορεί να κοστίσει 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια (1,7 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με το Συμβούλιο Ορυκτών της Αυστραλίας.
Ο πρωθυπουργός Malcolm Turnbull φάνηκε να υποστηρίζει την ιδέα της κυβέρνησης να μεταβιβάσει μετοχές των εργοστασίων άνθρακα. "Είναι πάντα καλύτερο αν η αγορά προσφέρει όλες αυτές τις λύσεις", δήλωσε ο Turnbull όταν ρωτήθηκε σχετικά με την υπόσχεση για οικονομική στήριξη του άνθρακα.
Μια έκθεση από τον επικεφαλής επιστήμονα της Αυστραλίας, Alan Finkel, συνέστησε να υιοθετηθεί ένας στόχος καθαρής ενέργειας μετά το 2020, σύμφωνα με τον οποίο ένα ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από πηγές χαμηλών εκπομπών, ενθαρρύνοντας το φυσικό αέριο, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενδεχομένως τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα.
Οι παραγωγοί θα λάβουν πιστοποιητικά για την ισχύ που παράγουν ανάλογα με το πόσο η έντασή τους είναι κάτω από ένα καθορισμένο όριο. Οι έμποροι λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να αποδείξουν ότι ένα προκαθορισμένο μερίδιο της ισχύος τους προέρχεται από γεννήτριες χαμηλών εκπομπών.
Ο μειωμένος ρόλος του άνθρακα στο μελλοντικό ενεργειακό μείγμα της χώρας προκάλεσε νέα αψιμαχία μεταξύ των αυστραλιανών νομοθέτων, καθώς η ταχεία μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να δημιουργήσει πιέσεις στις αυξανόμενες τιμές ενέργειας και να θέσει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της εθνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Αυστραλία έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 26% στα επίπεδα του 2005 έως το 2030.
Ο άνθρακας παρέχει μια πιο αξιόπιστη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με εναλλακτικές λύσεις όπως ο άνεμος, οι οποίες απαιτούν συστήματα αποθήκευσης, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Joyce.
Η AGL, η οποία σκοπεύει να κλείσει τον τελευταίο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα το 2048, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να υιοθετηθεί ο στόχος της καθαρής ενέργειας, ώστε η βιομηχανία να μπορέσει να πραγματοποιήσει νέες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να αποφύγει τον αποδιοργανωτικό αντίκτυπο των μεγάλων παραγωγών άνθρακα που εξέρχονται από το σύστημα.
"Είναι ένας σημαντικός μηχανισμός για να σιγουρευτούμε ότι δεν έχουμε ένα χάσμα μεταξύ της αποχώρησης και της εξόδου παλαιότερων εγκαταστάσεων άνθρακα", δήλωσε ο Vesey. "Αυτή είναι η στιγμή να σηματοδοτήσουμε μακροπρόθεσμα τον τύπο ενεργειακής υποδομής που θέλουμε στην Αυστραλία".

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης