Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλό 17 ετών η ανάπτυξη της Βόρειας Κορέας, παρά τις διεθνείς κυρώσεις

tags :
Σε υψηλό 17 ετών η ανάπτυξη της Βόρειας Κορέας, παρά τις διεθνείς κυρώσεις
Η Βόρεια Κορέα αντιμετωπίζει από το 2006 κυρώσεις από τα Ηνωμένα Έθνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα
Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 17 ετών "έτρεξε" η οικονομία της Βόρειας Κορέας το 2016, όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας, παρ' όλο που η χώρα αντιμετωπίζει διεθνείς κυρώσεις για το πυραυλικό της πρόγραμμα.
Πέρυσι το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 3,9% σε ετήσια βάση, αν και το 2015 είχε καταγράψει ύφεση λόγω της ξηρασίας και των χαμηλών τιμών των εμπορευμάτων.
Η ανάπτυξη φέτος καθοδηγείται από τις τιμές των μετάλλων και της ενέργειας που καταγράφουν άνοδο 6,1%, την υψηλότερη από το 1999.
Η Βόρεια Κορέα, η οποία θεωρεί την Κίνα ως τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο, ενίσχυσε επίσης τις εξαγωγές κατά 4,6%, το περισσότερο μετά το άλμα 11,8% το 2013.
Τον Φεβρουάριο, πάντως, η Κίνα απαγόρευσε όλες τις εισαγωγές άνθρακα από τον απομονωμένο γείτονά της, διακόπτοντας τις σημαντικότερες εξαγωγές.
Το κατά κεφαλή ακαθάριστο εθνικό εισόδημα του απομονωμένου κράτους το 2016 ήταν μόλις 1,5 εκατομμύρια won (1.342 δολάρια), λιγότερο από 5% του αντίστοιχου στη Νότια Κορέα.
Η Βόρεια Κορέα δεν δημοσιεύει οικονομικά στοιχεία.
Η Bank of Korea της Νότιας Κορέας δημοσιεύει στοιχεία για το ΑΕΠ στη Βόρεια Κορέα κάθε χρόνο από το 1991 με βάση πληροφορίες από κυβερνητικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Ενοποίησης της Νότιας Κορέας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Η Βόρεια Κορέα αντιμετωπίζει από το 2006 κυρώσεις από τα Ηνωμένα Έθνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα, στο οποίο μπορεί να οφείλεται εν μέρει η ισχυρή οικονομική της ανάπτυξη.
Η Κίνα περιορίζει επίσης τη ροή του πετρελαίου στο Βορρά.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων σε κινεζικές επιχειρήσεις και τα τράπεζες για την επιχειρηματική δραστηριότητά τους με την Πιονγιάνγκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης