Τελευταία Νέα
Διεθνή

SZ: Φαινομενική λύση η απόφαση του ΔΝΤ για την χορήγηση πιστώσεων στην Ελλάδα

tags :
SZ: Φαινομενική λύση η απόφαση του ΔΝΤ για την χορήγηση πιστώσεων στην Ελλάδα
 ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung δημοσιεύει για το "Επί της αρχής - πράσινο φως του ΔΝΤ σε νέες πιστώσεις για την Ελλάδα"
"Φαινομενική λύση" χαρακτηρίζει την απόφαση του ΔΝΤ για την χορήγηση πιστώσεων στην Ελλάδα η γερμανική  Süddeutsche Zeitung, τονίζοντας πως... "το Ταμείο απέχει ακόμα πολύ από μια εκταμίευση.
Κατά το δημοσίευμα η ανακοίνωση για τα 1,6 δισ. εκφράζει, πάντως, την προθυμία του να ανταποκριθεί στις πολιτικές προκλήσεις σε διάφορες χώρες.
Μια από αυτές τις προκλήσεις είναι και οι επικείμενες γερμανικές εκλογές.
Η απόφαση του ΔΝΤ βοηθά τους Γερμανούς συντηρητικούς να υπερπηδήσουν την παγίδα που έστησαν οι ίδιοι στον εαυτό τους, όταν το 2015 έδιναν πράσινο φως στο τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής, κατά την εφημερίδα, που υπενθυμίζει ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Wolfgang Schaeuble είχε τότε υποσχεθεί στο γερμανικό κοινοβούλιο ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, μια απόφαση που ωστόσο δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του γερμανού υπουργού Οικονομικών.
"Για να αποκλιμακώσει τη διαφωνία με την Angela Merkel και τον Wolfgang Schaeuble σχετικά με την απομείωση του χρέους, το ΔΝΤ δείχνει εικονικά ότι υποχωρεί", γράφει η Süddeutsche Zeitung, σύμφωνα με την αποδελτίωση της Deutsche Welle. 
Η εφημερίδα συνεχίζει: "Διαθέτει νέες πιστώσεις, όπως το επιθυμούν άλλωστε οι γερμανοί συντηρητικοί, συνδέει όμως την εκταμίευσή τους με ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους.
Τόσο η εκταμίευση νέων πιστώσεων όσο και οι ελαφρύνσεις δεν θεωρούνται πάντως πιθανές.
Παρ' όλα αυτά όμως η συμφωνία βοηθά την καγκελάριο και τον υπ. Οικονομικών να ξεπεράσουν τον σκόπελο των γερμανικών εκλογών.
Άγνωστο ωστόσο αν η απόφαση ωφελεί και το ΔΝΤ".
Στο μεταξύ, η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung σε άρθρο της με τίτλο "Επί της αρχής - Πράσινο φως του ΔΝΤ σε νέες πιστώσεις για την Ελλάδα" παρατηρεί:
"Με την απόφασή του το Ταμείο εφαρμόζει τη συμφωνία που έλαβαν Christine Lagarde και Eurogroup τον Ιούνιο στο Λουξεμβούργο".
"Με τον συμβιβασμό αυτό και οι δύο πλευρές διαφυλάττουν το κύρος τους και δίνουν σε χώρες, όπως η Γερμανία, τη δυνατότητα να τερματίσουν τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους", καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης