Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρόλο διαμεσολαβητή για το Κατάρ αναλαμβάνει ο Erdogan - Έχει ελάχιστα περιθώρια ελιγμών

tags :
Ρόλο διαμεσολαβητή για το Κατάρ αναλαμβάνει ο Erdogan - Έχει ελάχιστα περιθώρια ελιγμών
«Θα εργαστούμε μέχρι το τέλος για τον τερματισμό της διαμάχης μεταξύ των αδελφικών εθνών της περιοχής», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος
Ρόλο διαμεσολαβητή για την επίλυση της κρίσης στον Περσικό Κόλπο αναλαμβάνει ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, με την επίσκεψή του στην περιοχή αύριο (23/7).
Ο Erdogan επιδιώκει να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στο Κατάρ και τις γειτονικές του χώρες, αλλά διαθέτει ελάχιστο περιθώριο ελιγμών, ως διαμεσολαβητής, εκτιμά σε δημοσίευμά του το Reuters.
Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν διπλωματικούς και εμπορικούς δεσμούς με το Κατάρ και του επέβαλαν κυρώσεις τον Ιούνιο 2017, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.
Η Ντόχα αρνείται τις εν λόγω κατηγορίες.
Οι χώρες του Περσικού Κόλπου έχουν αποστείλει στο Κατάρ τελεσίγραφο με τουλάχιστον 12 απαιτήσεις, στις οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται το κλείσιμο του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, ο περιορισμός των σχέσεων με το Ιράν και η διακοπή λειτουργίας μίας τουρκικής στρατιωτικής βάσης.
Ο Erdogan χαρακτήρισε τα αιτήματα αυτά παράνομα και έχει ζητήσει τον τερματισμό της κρίσης, τονίζοντας την ανάγκη για μουσουλμανική αλληλεγγύη και ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς στην περιοχή.
«Θα εργαστούμε μέχρι το τέλος για τον τερματισμό της διαμάχης μεταξύ των αδελφικών εθνών της περιοχής», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε, πως «τα πολιτικά προβλήματα είναι προσωρινά, ενώ οι οικονομικοί δεσμοί είναι μόνιμοι».
Αναμένω από τις χώρες του Κόλπου να επιλέξουν μακροπρόθεσμους δεσμούς, συμπλήρωσε.
Ο Erdogan, πάντως αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με τις επιφυλάξεις των γειτονικών κρατών του Κατάρ. Θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και το Κατάρ κατά τη διάρκεια του διήμερου ταξιδιού που ξεκινά την Κυριακή (23/7).
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν η έβδομη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Τουρκίας το 2016, με 5,4 δισ.δολάρια, ενώ η Σαουδική Αραβία ήταν 11η στην κατάταξη και η Αίγυπτος στην 13η, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Η Τουρκία επιθυμεί επίσης να πουλήσει αμυντικό εξοπλισμό στους Σαουδάραβες. 
«Η επίσκεψη αυτή, κατά κάποιο τρόπο, θα βοηθούσε να αποδείξει ότι παρά τη θέση της ως σταθερού υποστηρικτή της Ντόχα, η Τουρκία εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα διαλόγου με τις άλλες χώρες στο υψηλότερο επίπεδο, κυρίως με τη Σαουδική Αραβία», δήλωσε ο Sinan Ulgen, Τούρκος πρώην διπλωμάτης και αναλυτής στην Carnegie Europe.
Παρόλα αυτά, η Άγκυρα διαπραγματεύεται από μια «θέση αδυναμίας», δεδομένης της ισχυρής υποστήριξής της στο Κατάρ, πρόσθεσε.
«Όσον αφορά τα πόσα μπορεί να επιτύχει η Άγκυρα και πόσο αποτελεσματικός είναι ο ενδεχόμενος διαμεσολαβητικός ρόλος που θα μπορούσε να αναλάβει η Τουρκία, οι προσδοκίες είναι σχετικά χαμηλές από αυτή την άποψη», επισήμανε ο Τούρκος αναλυτής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης