Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Προς πώληση ποσοστό 7% συμμετοχής του Δημοσίου στην τράπεζα Bankia εντός του 2017

tags :
Ισπανία: Προς πώληση ποσοστό 7% συμμετοχής του Δημοσίου στην τράπεζα Bankia εντός του 2017
Τον Ιούνιο 2017, η Bankia, η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, ενέκρινε τη συγχώνευσή της με το μεσαίου μεγέθους χρηματοπιστωτικό ίδρυμα BMN, το οποίο είναι επίσης μερικώς κρατικό
Τη δυνατότητα πώλησης μεγαλύτερου ποσοστού της κρατικής τράπεζας Bankia θα διερευνήσει αργότερα το 2017 η ισπανική κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Luis de Guindos σε συνέντευξή του στην  εφημερίδα ABC σήμερα (23/7).
«Εξετάζουμε την πώληση ενός νέου πακέτου μετά το καλοκαίρι», σημείωσε ο Guindos, εκτιμώντας ότι το ποσοστό αυτό θα είναι γύρω στο 7%.
Τον Ιούνιο 2017, η Bankia, η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, ενέκρινε τη συγχώνευσή της με το μεσαίου μεγέθους χρηματοπιστωτικό ίδρυμα BMN, το οποίο είναι επίσης μερικώς κρατικό.
Η συγχώνευση και η πιθανή πώληση μεγαλύτερης συμμετοχής της κυβέρνησης αποτελούν μέρος των προσπαθειών για την αύξηση της αξίας και των δύο τραπεζών μετά από το πρόγραμμα διάσωσης των 24 δισ. ευρώ της Bankia κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη, που έπληξε και την ισπανική οικονομία.
Η συμφωνία θα επιβεβαιωθεί τον Σεπτέμβριο 2017 σε συνεδρίαση των μετόχων.
Εάν η συγχώνευση εγκριθεί, θα αφήσει το κράτος με το 66,56% της νέας τραπεζικής οντότητας ενώ οι μέτοχοι της Bankia και εκείνοι της BMN θα κατέχουν 33,1 και 2,33% αντίστοιχα.
Με την αύξηση του ποσοστού των μετοχών που αποτελούν αντικείμενο δημόσιας διαπραγμάτευσης, η Bankia θα μπορούσε να αποδειχθεί ελκυστικότερη για θεσμικούς επενδυτές, όπως εκτιμά ο Guindos.
Η κυβέρνηση πώλησε ένα μερίδιο στην Bankia το 2014 και το Δεκέμβριο 2016 ψήφισε ένα νόμο, που προβλέπει την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας μέχρι τα τέλη του 2019 σε μία προσπάθεια να ανακτήσει τα κεφάλαια, που δόθηκαν για αυτή το 2012.
Ο Guindos προέβλεψε ότι η ισπανική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται το 2017 με ρυθμούς κοντά στο 3% του ΑΕΠ.
Η ανεργία, που σήμερα βρίσκεται στο 18,8%, θα μειωθεί κάτω από το 17% μέχρι το τέλος του 2017 και θα φτάσει στο 7% μέχρι το 2022 σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ισπανού υπουργού Οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης