Τελευταία Νέα
Διεθνή

Telegraph: Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην επιστροφή της στη βιώσιμη ανάπτυξη

tags :
Telegraph: Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην επιστροφή της στη βιώσιμη ανάπτυξη
Η κυβέρνηση της χώρας προσεγγίζει περισσότερο την αποκατάσταση ως ένα βαθμό της χρηματοπιστωτικής της σταθερότητας μετά την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης
Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην επιστροφή της στην βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη μετά από σχεδόν δέκα χρόνια καταστροφικής κρίσης σημειώνει σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα Telegraph, που επικαλείται οικονομικούς αναλυτές.
Η κυβέρνηση της χώρας προσεγγίζει περισσότερο την αποκατάσταση ως ένα βαθμό της χρηματοπιστωτικής της σταθερότητας μετά την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος διάσωσης,
Μετά από αρκετές ταραγμένες περιόδους για την Ελλάδα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της UBS για την περιοχή ελπίζει ότι θα χρειαστούν μόνο λίγα βήματα για να επανέλθει στο σωστό δρόμο η ταλαιπωρημένη ελληνική οικονομία.
Ο Gyorgy Kovacs πιστεύει ότι η οριστικοποίηση του σχεδίου ελάφρυνσης του χρέους, σε συνδυασμό με την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα είναι μια σημαντική βελτίωση ενώ περαιτέρω θα διευκολύνει το οικονομικό κλίμα η άρση των capital controls.
«Σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2017, παρατηρείται τώρα μία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η χαλάρωση ή η άρση των capital controls, θα φέρει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα», σημειώνει. Μικρότεροι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα δώσουν στις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες μεγαλύτερο κίνητρο για συναλλαγές με τις τράπεζες.
Ο κ. Kovacs ελπίζει επίσης ότι η αποπληρωμή των καθυστερούμενων οφειλών από την κυβέρνηση στον ιδιωτικό τομέα θα ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις.
«Η τουριστική περίοδος παρουσιάζει καλές ενδείξεις και αυτό θα ενισχύσει την ελληνική οικονομία» συμπληρώνει.
«Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο μεγάλη θα είναι η ανάκαμψη των επενδυτικών δαπανών - θα ήταν το σήμα για μια πιο σταθερή ανάκαμψη», εκτιμά ο Kovacs.
Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's αναβάθμισε τις προοπτικές της πιστοληπτικής διαβάθμισης της Ελλάδας σε «θετικό» σε μια κίνηση που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης, καθώς φαίνεται να επιστρέφει στις αγορές ομολόγων, αναφέρει το δημοσίευμα.
«Πιστεύουμε ότι η ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης, παράλληλα με τις νομοθετικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, θα επιτρέψει στην Ελλάδα να μειώσει το δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους μέχρι το 2020», αναφέρει η S & P.
H  Ελλάδα στην παρούσα φάση εξαρτάται από τα κονδύλια του τρίτου προγράμματος διάσωσης αλλά θα πρέπει να είναι σε θέση να αντλήσει στήριξη από τις αγορές, όταν αυτό λήξει το καλοκαίρι του 2018, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.
Μία επιτυχημένη έκδοση ομολόγων θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις στην οικονομία, ενισχύοντας την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα κερδίζει εκ νέου τους επενδυτές που κάποτε την απέφευγαν.
Ο οίκος  S & P ανακοίνωσε επίσης ότι η πρόσθετη οικονομική στήριξη από την Ευρωομάδα «είναι πιθανό να προετοιμάσει το έδαφος για την Ελλάδα ώστε να επανέλθει με επιτυχία στις αγορές κρατικών ομολόγων το 2017», αναφέρει η Telegraph.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης