Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Το μποϊκοτάζ σε βάρος του Κατάρ πλήττει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές

tags :
FT: Το μποϊκοτάζ σε βάρος του Κατάρ πλήττει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές
Δεν υπάρχουν ενδείξεις, ότι η αμερικανική και περιφερειακή διαμεσολάβηση σημειώνει πρόοδο προς την άρση του αδιεξόδου
Επτά εβδομάδες έχουν περάσει από τις 5 Ιουνίου 2017, οπότε και Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτος και Μπαχρέιν επέβαλαν κυρώσεις στο Κατάρ, ένα από τα πλουσιότερα κράτη στον κόσμο, λόγω των πλουσιότατων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που διαθέτει, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Έκτοτε δεν υπάρχουν ενδείξεις, ότι η αμερικανική και περιφερειακή διαμεσολάβηση σημειώνει πρόοδο προς την άρση του αδιεξόδου, παρόλο που είναι σαφές ότι το χάσμα πλήττει και τις δύο πλευρές, εκτιμά η βρετανική εφημερίδα.
Οι Financial Times μέμφονται και τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump για την κρίση, καθώς όπως υποστηρίζουν, πυροδότησαν ακραίες πολιτικές από τη Σαουδική Αραβία σε μία χρονική περίοδο αβέβαιη.
Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της ζήτησαν από το Κατάρ με το τελεσίγραφό τους να παραχωρήσει την εθνική του κυριαρχία με αντάλλαγμα την παύση του εμπορικού και διπλωματικού αποκλεισμού.
Τα αιτήματα των χωρών του Περσικού Κόλπου περιλαμβάνουν το κλείσιμο του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου  Al Jazeera,  τον περιορισμό της συνεργασίας  με το Ιράν, με την οποία το Κατάρ μοιράζεται το φυσικό αέριο του  αλλά και τη διακοπή λειτουργίας μίας τουρκικής στρατιωτικής βάσης στην πρωτεύουσα Ντόχα.
Επίσης απαιτούν από το εμιράτο να υποβάλλεται σε τακτικούς ελέγχους για να διαπιστώνεται η συμμόρφωσή του.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Rex Tillerson έχει ζητήσει τον τερματισμό του εμπάργκο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump θα πρέπει να ενθαρρύνει τις χώρες του Περσικού Κόλπου να προχωρήσουν σε ένα άνοιγμα για συνομιλίες με το Κατάρ επισημαίνουν οι Financial Times.
Η βρετανική εφημερίδα παρατηρεί εξάλλου, πως το Κατάρ δεν ενδίδει στα αιτήματα που του έχουν τεθεί και δεν παραιτείται από την κυριαρχία του.
Και αυτό είναι λογικό, προσθέτουν οι Financial Times, αφού το Κατάρ έχει κατορθώσει να αντέξει τις άμεσες επιπτώσεις των κυρώσεων με την επαναφορά των  προμηθειών από το Ιράν και την Τουρκία.
Το αποτέλεσμα του εμπάργκο ήταν να προκαλέσει ένα ρήγμα στην υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ σουνιτική συμμαχία κατά του ISIS και να ενισχύσει τη ρωσική και ιρανική επιρροή στην περιοχή.
Αναπόφευκτα, θα μειωθεί και το επενδυτικό ενδιαφέρον και ενώ πολλές χώρες του Κόλπου θα πρέπει να ανακαλύψουν την οικονομία εκτός του «ασφαλούς» πετρελαίου, υποστηρίζουν οι Financial Times.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης