Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Πράσινο φως» από τον Trump στο νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία

tags :
«Πράσινο φως» από τον Trump στο νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία
Η Γερουσία είχε εγκρίνει στις 15 Ιουνίου 2017 σχεδόν ομοφώνως πρόταση νόμου για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας και του Ιράν, αλλά το κείμενο παρέμενε έκτοτε μπλοκαρισμένο στη Βουλή των Αντιπροσώπων
Τη νομοθετική πρωτοβουλία για την ψήφιση νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε σήμερα (23/7) ότι υποστηρίζει ο Λευκός Οίκος.
Χθες (22/7) επιτεύχθηκε  συμφωνία επί της αρχής στο αμερικανικό Κογκρέσο για την ψήφιση των νέων κυρώσεων.
Η Γερουσία είχε εγκρίνει στις 15 Ιουνίου 2017 σχεδόν ομοφώνως πρόταση νόμου για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας και του Ιράν, αλλά το κείμενο παρέμενε έκτοτε μπλοκαρισμένο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μέχρι να υπάρξει συμφωνία.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ψηφίσει την Τρίτη (25/7) επί νομοσχεδίου που επιβάλλει κυρώσεις όχι μόνο κατά της Ρωσίας, κυρίως για την ανάμειξη που φέρεται ότι είχε στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία και για την προσάρτηση της Κριμαίας, και του Ιράν, αλλά και κατά της Βόρειας Κορέας, εξαιτίας των πρόσφατων δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων.
Το κείμενο συναντούσε την αντίσταση του Λευκού Οίκου διότι έχει ως στόχο να δέσει τα χέρια του Donald Trump να τον εμποδίσει ενδεχομένως να άρει τις υπάρχουσες κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Ο Aμερικανός πρόεδρος, ύποπτος για τις συμπάθειές του προς τον Vladimir Putin, θα βρισκόταν σε αυτήν την περίπτωση υπό την ντε φάκτο παρακολούθηση του Κονγκρέσου.
Απέναντι στην δημιουργία συναίνεσης στο Κογκρέσο, ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε ότι ο Trump  θα επικυρώσει τον νόμο, εάν ψηφισθεί.
Ακόμη και αν ο πρόεδρος ήταν αντίθετος με τον νόμο, το Κογκρέσο θα μπορούσε να υπερβεί το βέτο του με μία πλειοψηφία δύο τρίτων.
Όταν θα ψηφισθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων, η Γερουσία θα ξαναψηφίσει, αναμφίβολα πριν από τις διακοπές των μέσων του Αυγούστου 2017.

Ανησυχία στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, η μονομερής πρωτοβουλία του αμερικανικού Κογκρέσου δημιούργησε ανησυχία.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι ο νόμος που βρίσκεται υπό επεξεργασία «έχει κίνητρα εσωτερικής πολιτικής».
«Οι κυρώσεις λειτουργούν καλύτερα όταν είναι συντονισμένες. Αυτήν την στιγμή οι κυρώσεις μας είναι συντονισμένες», πρόσθεσε εκφράζοντας ανησυχίες για «μη επιθυμητές συνέπειες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης