Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bundesbank: Οι κρατικοί προϋπολογισμοί θα ζημιωθούν από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ

Bundesbank: Οι κρατικοί προϋπολογισμοί θα ζημιωθούν από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα εντείνουν τις πιέσεις προς την ΕΚΤ  για να διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναμένεται να αρχίσουν τις πιέσεις προς την ΕΚΤ ώστε να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τα κόστη δανεισμού, αναφέρεται σε ανάλυση της Bundesbank.
Κι αυτό γιατί οι χώρες της ευρωζώνης έχουν εξοικονομήσει σχεδόν 1 τρισ. ευρώ σε κόστη χρεών μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Με τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, η Ιταλία έχει τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα και οι πιο χρεωμένες χώρες ενδέχεται να δώσουν μάχη για να αντιμετωπίσουν τα αυξανόμενα κόστη εξυπηρέτησης χρεών μόλις αυξηθούν τα επιτόκια.
«Υπάρχει ένας αυξανόμενος κίνδυνος ότι η εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα των κρατικών οικονομιών των μεμονωμένων χωρών θα διαβρωθεί μόλις αυξηθούν τα επιτόκια, με κίνδυνο να ασκηθεί πίεση στη νομισματική πολιτική ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το ενδεχόμενο» αναφέρεται στην ανάλυση.
Εκτός από την Ιταλία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Γαλλία και το Βέλγιο ήταν οι εκείνοι που επωφελήθηκαν περισσότερο.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι -σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία- η Γερμανία εξοικονόμησε περίπου 240 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, η Ελλάδα βρίσκεται σε διαφορετική κατηγορία, αφού έλαβε τρία προγράμματα στήριξης, αλλά με βάσει τους ίδιους υπολογισμούς θα μπορούσε να ειπωθεί ότι εξοικονόμηση άνω του 21% σε κόστη χρεών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης