Διεθνή

Τούρκοι δημοσιογράφοι δικάζονται με την κατηγορία ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία

tags :
Τούρκοι δημοσιογράφοι δικάζονται με την κατηγορία ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία
Η δίκη διεξάγεται ενώ κλιμακώνεται η διαμάχη με τη Γερμανία για τη σύλληψη στην Τουρκία δέκα ακτιβιστών υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων ένας Γερμανός
Δημοσιογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι σε εφημερίδα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία δικάστηκαν τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017, κατηγορούμενοι ότι υποστηρίζουν τρομοκρατική οργλανωση, σε μία περίπτωση που οι επικριτές του προέδρου Tayyip Erdogan τον κατηγορούν για επίθεση εναντίον της ελευθερίας του λόγου.
«Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα», φώναζαν αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν έξω από το κεντρικό δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη δίωξη 17συντακτών, στελεχών και δικηγόρων της κοσμικής εφημερίδας Cumhuriyet.
Η δίκη διεξάγεται ενώ κλιμακώνεται η διαμάχη με τη Γερμανία για τη σύλληψη στην Τουρκία δέκα ακτιβιστών υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων ένας Γερμανός.
Οι Τούρκοι εισαγγελείς προτίθενται να επιδώσουν ποινές έως και 43 χρόνια φυλάκισης για το προσωπικό της εφημερίδας, που κατηγορείται ότι στόχευε τον Erdogan με "άρθρα πολεμικού χαρακτήρα".
"Δεν βρίσκομαι εδώ επειδή συνειδητοποίησα ότι πρόθυμα βοήθησα μια τρομοκρατική οργάνωση, αλλά επειδή είμαι ανεξάρτητος και δημοσιογράφος με άποψη", δήλωσε ένας αρθογράφος.
Το κατηγορητήριο 324 σελίδων που αφορά τη Cumhuriyet συντάχθηκε ουσιαστικά για το δίκτυο του κληρικού Fethullah Gulen που εδρεύει στις ΗΠΑ, που κατηγορήθηκε για το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο 2016.
Ο Gulen έχει αρνηθεί οποιαδήποτε συμμετοχή στο πραξικόπημα.
Η εφημερίδα κατηγορείται επίσης ότι γράφει ιστορίες που εξυπηρετούν «ξεχωριστή χειραγώγηση», ενώ έχει χαρακτηρίσει τις κατηγορίες "φανταστικές και συκοφαντίες".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης