Τελευταία Νέα
Διεθνή

AFP: Μετά από δύο χρόνια φόβου η Ελλάδα «δοκιμάζει» την αντίδραση των αγορών

tags :
AFP: Μετά από δύο χρόνια φόβου η Ελλάδα «δοκιμάζει» την αντίδραση των αγορών
Η Ελλάδα στην παρούσα φάση δεν χρειάζεται να αντλεί χρήματα από τις αγορές ομολόγων αλλά εκτιμάται πως είναι ένα απαραίτητο ψυχολογικό ορόσημο
Έπειτα από δύο χρόνια φόβων για το χρέος της και τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες είχε αναλάβει να υλοποιήσει, η Ελλάδα αποφάσισε την έξοδό της στις αγορές με την έκδοση πενταετούς ομολόγου, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Την τελευταία φορά που η Ελλάδα εξέδωσε ομόλογα ήταν το 2014 από την κυβέρνηση συνασπισμού του Αντώνη Σαμαρά με την απόδοση να φθάνει στο 4,95%.
Ο στόχος του σημερινού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι μία μικρότερη απόδοση, σύμφωνα με τις αναφορές.
Την υλοποίηση του στόχου της Αθήνας έχουν αναλάβει να χειριστούν έξι ξένες τράπεζες. Πρόκειται για τις BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC και Merrill Lynch.
Η Ελλάδα στην παρούσα φάση δεν χρειάζεται να αντλεί χρήματα από τις αγορές ομολόγων αλλά εκτιμάται πως είναι ένα απαραίτητο ψυχολογικό ορόσημο.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα συνεχίσει να τροφοδοτεί τη χώρα με δάνεια χαμηλού επιτοκίου (0,8 και 1,8%) έως το τέλος του προγράμματος του τρίτου προγράμματος διάσωσης τον Ιούλιο του 2018.
Νωρίτερα τον Ιούλιο 2017, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν την τελευταία εκταμίευση ύψους 8,5 δισ. ευρώ μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αναφέρει το AFP. Η οικονομική αυτή συνδρομή παρέχει στην Αθήνα να δοκιμάσει χωρίς σημαντικούς κινδύνους την αξιοπιστία της στις αγορές.
Η ελληνική οικονομία έφθασε στα όρια της κατάρρευσης το 2010 και χρειάστηκε τρία προγράμματα διάσωσης, προκειμένου να αποφευχθεί η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη.
Ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Pierre Moscovici τόνισε πριν από την επίσκεψή του στην Αθήνα αύριο (25/7) για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, ότι η Ελλάδα αρχίζει να απολαμβάνει τους καρπούς των σκληρών μέτρων μέτρα λιτότητας που έχει λάβει, σημειώνει το AFP.
«Η Ελλάδα μπήκε σε μια απίστευτη οικονομική και οικονομική καταιγίδα», ανέφερε ο Moscovici, σύμφωνα με Γαλλικό πρακτορείο.
«Σήμερα, τα πράγματα είναι πολύ, πολύ καλύτερα», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η οικονομία άρχισε να αναπτύσσεται και πάλι, η ανεργία έχει μειωθεί και η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας βελτιώνεται.
«Έπρεπε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, τελικά τα καταφέραμε αλλά ήταν πολύ δύσκολο» τόνισε ο Γάλλος επίτροπος.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης