Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά… όχι για όλους, διαπιστώνει η Lagarde

Ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά… όχι για όλους, διαπιστώνει η Lagarde
Ειδικά για την Αφρική, σχολίασε πως –με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ– το ένα τρίτο του πληθυσμού της βρίσκεται σε βαθιά κρίση...
Δυναμική ανάπτυξης για την παγκόσμια οικονομία διαπιστώνει η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde, με αφορμή και τη δημοσιοποίηση των προβλέψεων για το παγκόσμιο ΑΕΠ.
Βέβαια, η Γαλλίδα αξιωματούχος δεν παρέλειψε να επισημάνει και τη «διαφοροποίηση» της ανάπτυξης παγκοσμίως, καθώς δεν είναι εξίσου κατανεμημένη.
Ειδικά για την Αφρική, λόγω και της σχετικής ημερίδας στην οποία παρευρέθηκε, σχολίασε πως –με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ– το ένα τρίτο του πληθυσμού της βρίσκεται σε βαθιά κρίση.
Ενδιαφέρουσα ήταν η δήλωση πως το Δ.Ν.Τ., το οποίο εδρεύει αυτή τη στιγμή στην Ουάσιγκτον, «ίσως σε 10 χρόνια εδρεύει στο Πεκίνο»…
Ένας έτερος αξιωματούχος του Ταμείου, ο επικεφαλής οικονομολόγος Maurice Obstfeld, ανέφερε νωρίτερα σήμερα (24 Ιουλίου 2017) πως η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών αποτελεί το «κλειδί» για την παγκόσμια ευημερία, υπογραμμίζοντας πως άμεσα οφελειμένοι θα είναι το εμπόριο, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, το κλίμα και η υγεία!
«Η τρέχουσα κυκλική ανάκαμψη προσφέρει στους πολιτικούς την ιδανική ευκαιρία να αντιμετωπίσουν μερικές από τις πιο μακροπρόθεσμες δυνάμεις που επιβραδύνουν την ανάπτυξη».
Οι κατάλληλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή σε όλες τις χώρες, ιδίως εάν υποστηριχθούν από φιλικές προς την ανάπτυξη δημοσιονομικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων σε υποδομές υποδομής -υπό τον όρο βέβαια να υπάρχει περιθώριο στον κρατικό προϋπολογισμό.
Επιπλέον, συνεχίζει ο οικονομολόγος, οι επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό είναι κρίσιμες, είτε στη βασική εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση, είτε στα προγράμματα επανακατάρτισης.
Τέτοιες πρωτοβουλίες θα αυξήσουν την ανθεκτικότητα των αγορών εργασίας στην οικονομική μεταστροφή και θα αυξήσουν το δυνητικό ΑΕΠ.
Ο κ. Obstfeld, επίσης, διαπιστώνει ότι πολλές αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες παρουσιάζουν εισροές κεφαλαίων με ευνοϊκά επιτόκια δανεισμού, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει αργότερα σε κινδύνους το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Θα μπορούσαν να προκύψουν ζητήματα εάν οι κεντρικές τράπεζες συσφίξουν τη νομισματική πολιτική, διαμηνύει.
Κλείνοντας, σημειώνει ότι οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις για την ανάπτυξη παραμένουν υποτονικές σε σχέση με τα ιστορικά επίπεδα.
Το Δ.Ν.Τ. διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας λόγω των προσδοκιών ότι η ευρωζώνη και η ανάπτυξη της Ιαπωνίας θα επιταχυνθούν.
Στο World Economic Outlook του Ιουλίου, το Δ.Ν.Τ. προβλέπει παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη 3,5% για το 2017 και 3,6% για το 2018, ποσοστά που είναι αμετάβλητα σε σχέση με το outlook του Απριλίου.
Κι αυτό παρά τη μείωση των προβλέψεων για την ανάπτυξη των Η.Π.Α. στο 2,1% από 2,3% για το 2017 και 2,1% από 2,5% για το 2018, λόγω τόσο της αδύναμης ανάπτυξης κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους όσο και την υπόθεση ότι η δημοσιονομική πολιτική θα είναι λιγότερο επεκτατική από ό,τι αναμενόταν.
Ένα ασθενέστερο από το αναμενόμενο πρώτο τρίμηνο ώθησε επίσης το Δ.Ν.Τ. να μειώσει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου για το τρέχον έτος σε 1,7% από 2%, διατηρώντας στο 1,5% την πρόβλεψη για το 2018.
Ωστόσο, οι επιβραδύνσεις στις Η.Π.Α. και το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αντισταθμιστούν από τις αυξημένες προβλέψεις για πολλές χώρες της ζώνης του ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, όπου η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου υπερέβη σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες.
Πιο αναλυτικά για τη Γερμανία προβλέπεται ανάπτυξη 1,8% για το 2017 και 1,6% το 2018, για τη Γαλλία: 1,5% το 2017 και 1,7% το 2018, για την Ιταλία: 1,3% το 2017 και 1% το 2018 ενώ για την Ισπανία: 3,1% το 2017 και 2,4% το 2018.
Επισημαίνεται ότι η ευρωζώνη συνολικά προβλέπεται ότι θα σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης 1,9% φέτος (από 1,7% που ήταν η πρόβλεψη του Απριλίου) και 1,7% το 2018 (από 1,6% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη), με την Ισπανία να εμφανίζει τις καλύτερες επιδόσεις και στα δυο έτη.
Εν τω μεταξύ, το Δ.Ν.Τ. προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 6,7% για την Κίνα, υψηλότερα κατά 0,1 μονάδα έναντι της πρόβλεψης του Απριλίου, ενώ το 2018 η Κίνα αναμένεται να εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 6,4%, αυξημένη κατά 0,2 μονάδες έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης.
Για την Ιαπωνία, η πρόβλεψη για ανάπτυξη αυξήθηκε στο 1,3% φέτος (0,1 μονάδα υψηλότερα έναντι του Απριλίου) αν και εκτιμά πως η ιαπωνική οικονομία θα επιβραδυνθεί το 2018 στο 0,6%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης