Τελευταία Νέα
Διεθνή

Wirtschafts Woche: Βγαίνει στις αγορές η Ελλάδα μετά από τρία χρόνια

Wirtschafts Woche: Βγαίνει στις αγορές η Ελλάδα μετά από τρία χρόνια
Η αποτίμηση του τίτλου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουλίου 2017, ενώ η εκκαθάριση αναμένεται την 1η Αυγούστου 2017
Μετά από επτά χρόνια μετά την οικονομική κατάρρευση του 2010, η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει εκ νεου στις αγορές ομολόγων αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική ιστοσελίδα Wirtschafts Woche.
Αυτή θα είναι η πρώτη προσπάθεια της Ελλάδας να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές από το 2014.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης από τον Τσίπρα τον Ιανουάριο του 2015 υπήρχαν προβλήματα χρηματοδότησης για την Ελλάδα, με αποτέλεσμα η χώρα να μπορούσε να χρηματοδοτηθεί μόνο από τα πακέτα βοήθειας.
Κλειδί για την επιτυχία ή μη της έκδοσης αναμένεται να αποτελέσει το επιτόκιο, με στόχο να διαμορφωθεί πολύ χαμηλότερα από το 4,95% που πλήρωσε ήδη η χώρα με το ομόλογο από την κυβέρνηση Σαμαρά.
Το ελληνικό δημόσιο απευθύνει πρόσκληση σε επενδυτές για αγορά τίτλων ενώ παράλληλα, απευθύνει πρόσκληση στους κατόχους των ομολόγων που ωριμάζουν το 2019, για «ρολάρισμα» των τίτλων, με νέους λήξης το 2022.
Η αποτίμηση του τίτλου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουλίου 2017, ενώ η εκκαθάριση αναμένεται την 1η Αυγούστου 2017.
Η τελευταία απόπειρα εξόδου στις αγορές το 2014 με ένα 5ετές ομόλογο τον Απρίλιο και ένα 3ετές τον Ιούλιο.
Το καλοκαίρι του 2015, οι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας ενέκριναν ένα τρίτο πακέτο διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ, το οποίο ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018.
Την περασμένη εβδομάδα η Standard & Poor's προχώρησε στην επιβεβαίωση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε «Β-» (σε «Β» επιβεβαιώθηκε η βραχυπρόθεσμη), αναθεωρώντας ωστόσο επί τα βελτίω τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook) σε θετικές, από σταθερές που ήταν μέχρι πρότινος.
Παράλληλα το διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενέκρινε την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017 την "συμφωνία επί της αρχής" για την Ελλάδα και ταυτόχρονα ενέκρινε και δυνητική συμμετοχή 1,6 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.
Το ποσό των 1,6 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί εάν και εφόσον υπάρξει βιώσιμη λύση για το ελληνικό χρέος και εναπόκειται στην Ελλάδα εάν θα κάνει χρήση των κεφαλαίων αυτών.
Επιπλέον, το ελληνικό Υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα (24/7) πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,936 δισ. ευρώ, παρουσίασε ο προϋπολογισμός το εξάμηνο Ιανουάριος - Ιούνιος 2017 έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,632 δισ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο πέρυσι και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 431 εκατ. ευρώ.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης