Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωπαϊκό κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων στη Χίο προτείνει σύμβουλος της Merkel

Ευρωπαϊκό κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων στη Χίο προτείνει σύμβουλος της Merkel
Ο κ. Gerald Knaus εκτιμά ότι η σημερινή κατάσταση είναι εξαιρετικά εύθραυστη, κυρίως για την Ελλάδα 
Ευρωπαϊκό κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Χίο υπό την επίβλεψη του ελληνικού κράτους προτείνει ο Gerald Knaus, ένας εκ των βασικών εμπνευστών του σχεδίου της Angela Merkel για το προσφυγικό, με βάση το οποίο στη συνέχεια διαμορφώθηκε η συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας που εφαρμόζεται από τις 20 Μαρτίου 2016.
Μιλώντας στην «Καθημερινή», ο κ. Gerald Knaus εκτιμά ότι η σημερινή κατάσταση είναι εξαιρετικά εύθραυστη, κυρίως για την Ελλάδα
Σε ό,τι αφορά στις επιστροφές στην Τουρκία από την Ελλάδα, σημειώνει ότι τα νούμερα είναι εξαιρετικά χαμηλά, «γεγονός που μάλιστα προκαλεί έκπληξη στους Τούρκους», ενώ την ίδια στιγμή η Ε.Ε. θα πρέπει να παίρνει περισσότερους απευθείας Σύρους από την Τουρκία, όπως ορίζεται στη συμφωνία.
«Μέχρι τώρα η Ε.Ε. έχει πάρει 6.000-7.000 Σύρους, ενώ 32.000 έχουν περάσει παράνομα το Αιγαίο.
Αυτοί οι αριθμοί πρέπει να αντιστραφούν», δηλώνει.
«Αν οι αφίξεις στα νησιά αυξηθούν έστω και λίγο, είναι πολύ πιθανό ότι όλο το σύστημα θα καταρρεύσει.
Και τότε όλη η Ευρώπη θα κατηγορήσει και πάλι την Ελλάδα: Θα πουν, κοιτάξτε πόσα χρήματα δώσαμε και πάλι υπάρχει χάος» επισημαίνει.
Ο κ. Knaus που επισκέφθηκε τα ελληνικά νησιά όπου υπάρχουν hotspots, προκειμένου να δει από κοντά ποια είναι η σημερινή κατάσταση.
«Η κατάσταση έχει βελτιωθεί πολύ, όλοι κάνουν μεγάλη προσπάθεια, αλλά το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι πολύ καλό.
Αυτό συμβαίνει γιατί εμπλέκονται πάρα πολλοί.
Ο καλύτερος μάνατζερ να αναλάμβανε, δεν θα μπορούσε να κάνει ένα τόσο περίπλοκο σύστημα να δουλέψει σωστά.
Και επειδή ακριβώς εμπλέκονται τόσοι πολλοί, όταν κάτι δεν πάει καλά, ο ένας ρίχνει την ευθύνη στον άλλο και δεν μπορεί να βρεθεί λύση», τονίζει μιλώντας στην «Κ».
Όπως υποστηρίζει, τώρα που τα νούμερα των αφίξεων μεταναστών είναι ελεγχόμενα, είναι ευκαιρία να φτιαχτεί ένας μονιμότερος και περισσότερο ευέλικτος ως προς τη λειτουργία του μηχανισμός υποδοχής και ταυτοποίησης, ενώ παράλληλα ο χρόνος εξέτασης των αιτημάτων ασύλου θα μπορούσε να περιοριστεί στις έξι εβδομάδες.
«Τώρα που η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δεν ισχύει, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ευρωπαϊκό κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Χίο, που θα έχει απευθείας χρηματοδότηση και θα μπορεί να προσλαμβάνει προσωπικό.
Έτσι θα είναι υπεύθυνη η Ε.Ε., η οποία άλλωστε ορίζει και τα στάνταρ», συνεχίζει ο εμπνευστής της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, προσθέτοντας μάλιστα ότι το συγκεκριμένο σχέδιο θα μπορούσε να υλοποιηθεί με τη συνεργασία Γερμανών και Ολλανδών, με την επίβλεψη των Ελλήνων.
«Ολες οι υποθέσεις αιτήσεως ασύλου θα μπορούν να διεκπεραιώνονται το περισσότερο μέσα σε έξι εβδομάδες, όπως στην Ολλανδία.
Ο χρόνος αναμονής είναι απλά αναμονή, δεν εξασφαλίζει καλύτερη διαδικασία για τους αιτούντες», υποστηρίζει, προσθέτοντας ότι η συρρίκνωση του χρόνου αναμονής «είναι καλύτερη και για τους μετανάστες και για τους νησιώτες».
Σχετικά με τις επιστροφές στην Τουρκία, ο κ. Knaus μιλάει για πολύ χαμηλά νούμερα από την πλευρά της Ελλάδας.
«Ήμουν στην Τουρκία και οι Τούρκοι είναι έκπληκτοι από το πόσο λίγοι άνθρωποι επιστρέφονται από την Ελλάδα.
Αν οι διακινητές το συνειδητοποιήσουν αυτό, θα είναι πολύ επικίνδυνο», αναφέρει.
Όσον αφορά το εάν η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα, πιστεύει ότι η Γερμανία και η Ε.Ε. συνολικά χρειάζεται να αποφασίσουν αν η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα και για ποιους.
«Η λύση δεν είναι να κατεβάσουμε τα στάνταρ.
Πρέπει να συμφωνήσουμε με την Τουρκία ότι θα υπάρχει παρακολούθηση από την πλευρά της Ε.Ε. των ατόμων που επαναπροωθούνται».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης