Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Ανολοκλήρωτο το 20% του συνόλου τραπεζικών νόμων «Dodd-Frank», επτά χρόνια μετά τη δημιουργία του

ΗΠΑ: Ανολοκλήρωτο το 20% του συνόλου τραπεζικών νόμων «Dodd-Frank», επτά χρόνια μετά τη δημιουργία του
Οι ρυθμιστικές αρχές των Η.Π.Α. δεν αισθάνονται βέβαια –πλέον– την πίεση να προχωρήσουν τον νόμο
Επτά χρόνια μετά τη δημιουργία του συνόλου τραπεζικών νόμων «Dodd-Frank», το ένα πέμπτο (280 από τους 390) των απαραίτητων νόμων που απαρτίζουν 26.000 σελίδες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικηγορικής εταιρείας Davis Polk.
Οι ρυθμιστικές αρχές των Η.Π.Α. δεν αισθάνονται βέβαια –πλέον– την πίεση να προχωρήσουν τον νόμο, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο θέλουν να τον καταργήσουν, με πρωτεργάτη τον Πρόεδρο Donald Trump.
Επί αυτού, στις 8 Ιουνίου 2017 πέρασε στη βουλή των Αντιπροσώπων ο νόμος που αντικαθιστά τον «Dodd Frank» για τις τράπεζες, με 233 ψήφους υπέρ και 186 κατά.
Με όνομα «Financial Choice Act», η πρόταση Trump εγκρίθηκε, ωστόσο εκτιμάται ότι έχει λίγες πιθανότητες να περάσει ως έχει από τη Γερουσία.
Η κατάργηση του συνόλου νόμων «Dodd-Frank» θα είναι ευεργετική για την κερδοφορία των αμερικανικών τραπεζών και τη χορήγηση δανείων, ωστόσο θα αυξήσει ταυτόχρονα κατακόρυφα το επενδυτικό ρίσκο και θα μειώσει τα κεφαλαιακά τους αποθέματα.
Το ρυθμιστικό πλαίσιο του Dodd-Frank εφαρμόστηκε το 2010 και αποσκοπεί στη δραστική μείωση του ρίσκου για τις τράπεζες, προκειμένου να μην επέλθει νέα κατάρρευση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Μερικοί μόνο από τους νόμους που εμπεριέχει είναι η διακράτηση μεγαλύτερων ποσών κεφαλαίων ώστε να διασφαλίζεται η ρευστότητα, η απαγόρευση ανάληψης υψηλού επενδυτικού ρίσκου κλπ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης