Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολωνία: Σύγκρουση κορυφής για τη Δικαιοσύνη - Βέτο από τον πρόεδρο

tags :
Πολωνία: Σύγκρουση κορυφής για τη Δικαιοσύνη - Βέτο από τον πρόεδρο
«Το σημερινό βέτο από τον πρόεδρο επιβράδυνε το έργο της δικαστικής μεταρρύθμισης», ανέφερε η πρωθυπουργός της Πολωνίας 
Το βέτο, που άσκησε απροσδόκητα ο πρόεδρος της Πολωνίας Andrzej Duda, καθυστερεί τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, όπως δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας Beata Szydlo.
Χαρακτήρισε μάλιστα τη λήψη των μέτρων αυτών απαραίτητη.
«Θέλουμε όλοι να ζούμε σε μια δίκαιη Πολωνία, για αυτό η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος είναι απαραίτητη.
Το σημερινό (24/7) βέτο από τον πρόεδρο επιβράδυνε το έργο της μεταρρύθμισης», ανέφερε η Szydlo σε διάγγελμά της προς τους Πολωνούς που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση.
Η ίδια τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να «υποκύψει στην πίεση του πεζοδρομίου και από το εξωτερικό», αναφερόμενη στις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις εναντίον της μεταρρύθμισης καθώς και στις προειδοποιήσεις που έχει απευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Βαρσοβία.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος Duda σε δικό του διάγγελμα που μεταδόθηκε απευθείας τόνισε ότι ήταν υποχρεωμένος να ασκήσει βέτο στα δύο από τα τρία σχέδια νόμου που εγκρίθηκαν χωρίς αλλαγές από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου, ώστε να εξασφαλίσει ότι δεν αντίκεινται στο Σύνταγμα.
«Ως πρόεδρος, δεν μπορούσα να τα αποδεχθώ και άσκησα το δικαίωμα αρνησικυρίας διότι απαιτούνται αλλαγές για να εξασφαλιστεί ότι συμμορφώνονται προς το Σύνταγμα» της Πολωνίας, τόνισε ο Duda που θεωρείται σύμμαχος του κυβερνώντος κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS).
Αναγνώρισε ότι τα κυβερνητικά σχέδια του νόμου γενικά «ικανοποιούσαν» τις προσδοκίες μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης, πρόσθεσε ότι θα υποβάλει σύντομα τις δικές του προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της πολωνικής δικαιοσύνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης