Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ολοκλήρωσε ο Erdogan την περιοδεία του στον Περσικό Κόλπο, χωρίς να σημειωθεί πρόοδος στην κρίση

tags :
Ολοκλήρωσε ο Erdogan την περιοδεία του στον Περσικό Κόλπο, χωρίς να σημειωθεί πρόοδος στην κρίση
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Qatar, QNA, δήλωσε ότι ο σεΐχης του Κατάρ Sheikh Tamim bin Hamad al-Than, «έχει αναθεωρήσει τις απόψεις του για τις εξελίξεις στην κρίση του Κόλπου και προσπαθεί να βρεθεί μία λύση με διπλωματικά μέσα ...»
Αναχώρησε τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017 από το Κατάρ ο τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, μετά από δύο μέρες στον Περσικό Κόλπο, όπου προσπάθησε να μεσολαβήσει στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις αραβικές χώρες, χωρίς όμως να υπάρξει κανένα σημάδι προόδου.
διέκοψαν τον Ιούνιο διπλωματικούς και ταξιδιωτικούς δεσμούς με το Κατάρ, κατηγορώντας την για την υποστήριξη ισλαμιστών μαχητών. Η Ντόχα το αρνείται αυτό.
Η Τουρκία είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος του Κατάρ, στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο και θέλει με νομοθεσία, να στείλει περισσότερα στρατεύματα στη βάση στη Ντόχα ως σημάδι υποστήριξης.
Οι προσπάθειες του Κουβέιτ και της Δύσης για να τερματίσουν την κρίση απέδωσαν ελάχιστα μέχρι στιγμής.
Τα τέσσερα αραβικά κράτη θέλουν το Κατάρ να μειώσει τους δεσμούς με το γειτονικό του Ιράν, να κλείσει την τουρκική στρατιωτική βάση και να κλείσει το τηλεοπτικό κανάλι του Al Jazeera, το οποίο θεωρούν πως ασκεί κριτική στις κυβερνήσεις τους.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Qatar, QNA, δήλωσε ότι ο σεΐχης του Κατάρ Sheikh Tamim bin Hamad al-Than, «έχει αναθεωρήσει τις απόψεις του για τις εξελίξεις στην κρίση του Κόλπου και προσπαθεί να βρεθεί μία λύση με διπλωματικά μέσα ...» συνομιλώντας με τον Erdogan.
Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι οι δύο ισχυροί άντρες αποφάσισαν για κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ αναθεώρησαν την αμυντική και οικονομική συνεργασία τους.
Η Τουρκία και το Κατάρ υπήρξαν υποστηρικτές του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που αμφισβήτησε τους καθιερωμένους αραβικούς ηγέτες.
Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν χαρακτηρίσει την Αδελφότητα τρομοκρατική οργάνωση.
Πριν φτάσει στο Κατάρ, ο Erdogan επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ. Στη Σαουδική Αραβία, συζήτησε με τον βασιλιά Salma " για προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των πηγών χρηματοδότησής της".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης