Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καμπανάκι για τη Βρετανία η έκθεση του ΔΝΤ 40 χρόνια μετά το πρόγραμμα διάσωσης

Καμπανάκι για τη Βρετανία η έκθεση του ΔΝΤ 40 χρόνια μετά το πρόγραμμα διάσωσης
H Βρετανία, εν μέσω διαπραγματεύσεων για το Brexit, διανύει μια από τις χειρότερες πολιτικά και οικονομικά εποχές της από τo 1970
Πολλαπλά χτυπήματα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο δέχεται τους τελευταίους μήνες η Βρετανία με την έκθεση του ΔΝΤ, που υποβαθμίζει τις προβλέπεις του για ανάπτυξη, να δίνει τη χαριστική βολή στην κυβέρνηση May.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν, ότι η Βρετανία, εν μέσω κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το Brexit, διανύει μια από τις χειρότερες πολιτικά και οικονομικά εποχές της από τη δεκαετία του 1970.
Η Theresa May δέχεται σκληρές κριτικές για τη στάση της στο Brexit, με πολλούς να την κατηγορούν για εμμονική απομάκρυνση από την ΕΕ, την ώρα που οι επιπτώσεις του Brexit είναι ήδη ορατές στην οικονομία της χώρας.

Η έκθεση του ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες η έκθεση του ΔΝΤ για τη Βρετανία δεν συνοδεύεται από διθυραμβικά σχόλια για την εύρωστη οικονομία της, αλλά με μια πρόβλεψη, ότι η ανάπτυξη θα κυμανθεί σε χαμηλότερα επίπεδα απ΄ ότι αρχικά υπολογιζόταν.
Το ΔΝΤ αναθεώρησε την πρόβλεψη ανάπτυξης του 2017 για το Ηνωμένο Βασίλειο στο 1,7% από 1,8% το 2016, σύμφωνα με μια αναπροσαρμογή της παγκόσμιας οικονομικής προοπτικής της, αφού προέβλεπε αύξηση κατά 2% τον Απρίλιο.
Η αναπτυξιακή απόδοση της Βρετανίας έρχεται σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες όπως της Γερμανίας, Γαλλίας και Ισπανίας, όπου η ανάπτυξη ξεπέρασε τις προσδοκίες, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ.
Η Βρετανία δεν χάνει μόνο τις μεγάλες πολυεθνικές που προτιμούν άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την έδρα τους αλλά και τη φήμη της σταθερής οικονομίας απέναντι στην κρίση που αντιμετωπίζει η ΕΕ.
Σύμφωνα με τον Mark Dowding, διευθυντή της BlueBay Asset Management, η Βρετανία βρισκόταν σε παρόμοια οικονομική αστάθεια πριν από 40 χρόνια.



Ο πληθωρισμός ξεπερνούσε τότε το 20%, το εμπορικό έλλειμμα μεγάλωνε και οι Βρετανοί είχαν κουραστεί από τις «θυσίες λόγω υψηλής φορολογίας και χαμηλών μισθών.
Η ταπεινωτική, για μια πρώην αυτοκρατορία, προσφυγή στο ΔΝΤ για διάσωση το 1975, έναντι του ποσού των
3 δις. δολαρίων για την περίοδο 1977-1979, σήμανε την αρχή μιας δύσκολης εποχής.
«Από τη δεκαετία του 1970, σήμερα είναι η πρώτη φορά που το Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύει να καταφύγει και πάλι στη βοήθεια του ΔΝΤ» προειδοποίησε ο Dowding καθώς όπως υποστηρίζει δημιουργούνται σταδιακά οι ίδιες πολιτικοοικονομικές συνθήκες.
Όπως το 1974 ο τότε βρετανός πρωθυπουργός Edward Heath έτσι και η Theresa May προχώρησε σε πρόωρες εκλογές για να ενισχύσει την αυτοδυναμία της με καταστροφικό για την ίδια αποτέλεσμα.
Τελευταία δημοσκόπηση δείχνει τι η May βρίσκεται στο ναδίρ της δημοτικότητας της, τη χαμηλότερη βρετανού πρωθυπουργού από το 1977.



Η πολιτική αστάθεια θα επηρεάσει και την οικονομία 

Η επόμενη μεγάλη δοκιμασία της για τη διατήρηση της στην εξουσία είναι το συνέδριο του Συντηρητικού κόμματος τον ερχόμενο Οκτώβριο, όπου όπως όλα δείχνουν θα κληθεί να παλέψει για την ηγεσία.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurasia Group Managing, Mujtaba Rahman εκτιμά ότι η May δύσκολα θα καταφέρει να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα σε βάρος της αν δεν ισχυροποιηθεί η οικονομία.
Τη δεκαετία του '70, η αδυναμία της στερλίνας ήταν ένας από τους παράγοντες που επηρέασαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
«Σήμερα , το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια λιγότερο σταθερή πολιτική κατάσταση από πολλές αναδυόμενες αγορές» υποστηρίζει ο Ben Kumar, διευθυντής της Seven Investment, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ωστόσο η κατάσταση δεν είναι απόλυτα ίδια με εκείνη του 1970 καθώς
το δημόσιο χρέος δεν είναι στα ύψη, ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο και τα επιτόκια είναι ιστορικά χαμηλά.
«Η αναταραχή που παρατηρούμε σήμερα όμως μπορεί να είναι μόνο η ηρεμία πριν από τη θύελλα» προειδοποιεί ο Florian Otto, επικεφαλής της Europe Research, μιας εταιρείας συμβούλων Verisk Maplecroft, που ειδικεύεται στην αποφυγή παγκόσμιων κινδύνων.

Γιούλα Ζαχιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης