Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Ναυάγιο» της δυτικής διπλωματίας στον Περσικό Κόλπο - Συνεχίζονται οι κυρώσεις στο Κατάρ

«Ναυάγιο» της δυτικής διπλωματίας στον Περσικό Κόλπο - Συνεχίζονται οι κυρώσεις στο Κατάρ
ΗΠΑ και Βρετανία είχαν ζητήσει την άρση των κυρώσεων σε βάρος του Κατάρ, υποστηρίζοντας πως καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στον Περσικό Κόλπο, καθώς η Σαουδική Αραβία επέκρινε σήμερα (25/7) το Κατάρ, πως δεν καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία.
Η ανακοίνωση αυτή σηματοδοτεί την αποτυχία της διαμεσολαβητικής προσπάθειας των ΗΠΑ και του υπουργού Εξωτερικών, Rex Tillerson, ο οποίος είχε προτρέψει τις χώρες του Περσικού Κόλπου να χαλαρώσουν τις κυρώσεις σε βάρος του Κατάρ.
Η συμμαχία των κρατών του Περσικού Κόλπου αναθεώρησε τον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, προσθέτοντας εννέα ομάδες με έδρα την Υεμένη και τη Λιβύη.
Επίσης συμπεριέλαβε εννέα άτομα από το Κατάρ, το Κουβέιτ, την Υεμένη και τη Λιβύη στον κατάλογο των τρομοκρατικών ομάδων , όπως ανακοίνωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας.
Τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε το Κατάρ, συμπεριλαμβανομένου ενός μνημονίου συμφωνίας με τις ΗΠΑ σχετικά με τα αντιτρομοκρατικά μέτρα και την τροποποίηση του δικού του εγχώριου αντιτρομοκρατικού νόμου, δημιούργησαν κάποια αισιοδοξία πως θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία.
Ο ηγέτης του Κατάρ Σεΐχης Tamim bin Hamad Al Thani τόνισε, πως η χώρα του είναι ανοιχτή στις συνομιλίες για να τερματιστεί η κρίση εφόσον η κυριαρχία του είναι σεβαστή, ενώ οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησαν την παύση του μποϊκοτάζ.
Το Κατάρ πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να αντιμετωπίσει τις οργανώσει και τα άτομα που αναφέρονται τόσο στην αναθεωρημένη λίστα όσο και στην προηγούμενη, αναφέρει η Σαουδική Αραβία.
Επιπλέον ξεκαθαρίζει, πως οι κυρώσεις θα συνεχιστούν μέχρι το Κατάρ να ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτήσεις των χωρών του Περσικού Κόλπου.
Την Παρασκευή (21/7), ο Tillerson κάλεσε τις χώρες του Περσικού Κόλπου να άρουν τις κυρώσεις ως «ένδειξη καλής πίστης» και δήλωσε ότι η χώρα του είναι ικανοποιημένη από τις προσπάθειες του Κατάρ για την εφαρμογή της αντιτρομοκρατικής συμφωνίας που υπεγράφη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Ντόχα.
Η Βρετανία προσχώρησε αργότερα στο αίτημά της Ουάσιγκτον, με τον υπουργό Εξωτερικών της, Boris Johnson να καλωσορίζει την «δέσμευση του Κατάρ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και να εκφράζει την ελπίδα για την έναρξη «ουσιαστικών συζητήσεων σχετικά με τις υπόλοιπες διαφορές».
Η συμμαχία των κρατών του Περσικού, η οποία περιλαμβάνει επίσης τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο, διέκοψε τις διπλωματικές και μεταφορικές επαφές με το Κατάρ στις 5 Ιουνίου 2017, κατηγορώντας τη χώρα ότι υποστηρίζει σουνιτικές εξτρεμιστικές ομάδες και μαχητές σιίτες που έχουν στήριξη από το Ιράν.
Το Κατάρ αρνείται την κατηγορία και λέει πως η κίνηση ήταν μια προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να επιβάλει τη βούλησή της σε μικρότερα κράτη στον Κόλπο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης