Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Χαμηλή η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα - Η χώρα βρίσκεται εκεί που ήταν το 2014

Handelsblatt: Χαμηλή η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα - Η χώρα βρίσκεται εκεί που ήταν το 2014
Σύμφωνα με τα στοιχεία των αναδόχων της έκδοσης η ζήτηση διαμορφώθηκε στα 6,5 δισ. ευρώ, το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,375% ενώ το ύψος της απόδοσης στο 4,625%
Μετά από τρία χρόνια απουσίας, η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές ομολόγων με την έκδοση 5ετους ομολόγου αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των αναδόχων της έκδοσης η ζήτηση διαμορφώθηκε στα 6,5 δισ. ευρώ, το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,375% ενώ το ύψος της απόδοσης στο 4,625%.
Αυτή η πρώτη απόπειρα της Ελλάδας να δανειστεί από τις αγορές μετά το 2014 θεωρείται ως ένα τεστ καθώς τον Αύγουστο του 2018 ολοκληρώνεται το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και από τον Σεπτέμνβριο του 2018, η Ελλάδα θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες της δανειζόμενη από τις αγορές ομολόγων.
Όπως αναφέρει η Handelsblatt οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων έχουν διαμορφωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης το 2010.
Η απόδοση του διετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,29%, ενώ η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου από 7,5% που ήταν στα τέλη Μαρτίου του 2017, έχει μειωθεί τώρα στο 5,2%.
Η πτώση των αποδόσεων αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στην πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας αναφέρει το δημοσίευμα.
Για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές αποτελεί μια πολιτική επιτυχία αναφέρει η Handelsblatt.
Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην έξοδο από την κρίση, ωστόσο δεν είναι όλα τα δεδομένα και τόσο ρόδινα.
Στρατηγικοί αναλυτές τονίζουν ότι η απόδοση του ελληνικού ομολόγου διέψευσε τις αρχικές προβλέψεις που έκαναν λόγο ότι θα κυμαινόταν
από 4,2 έως 4,5%.
Στην τελευταία έκδοση πενταετούς ομολόγου, η Ελλάδα είχε αντλήσει 3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2014.
Το επιτόκιο ήταν 4,75% την εποχή εκείνη, ενώ η απόδοση ήταν 4,95%.
Οι προσφορές ανήλθαν σε περισσότερα από 20 δισ. ευρώ.
Η σχετικά χαμηλή ζήτηση δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει χάσει πολύ χρόνο βρισκόμενη σε προγράμματα διάσωσης και η κυβέρνηση Τσίπρα έχει απωλέσει μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Η χώρα βρίσκεται βασικά πίσω εκεί που είχε φθάσει το καλοκαίρι του 2014 υπό την κυβέρνηση Σαμαρά.
Οι επενδυτές που είχαν αγοράσει τότε ελληνικά ομόλογα έπρεπε να έχουν ατσάλινα νεύρα αναφέρει το δημοσίευμα.
Τον Ιούλιο του 2015, η Ελλάδα υπό την κυβέρνηση του Α. Τσίπρα βρέθηκε λίγο πριν την αποχώρησή της από την Ευρωζώνη.
Η τιμή του ομολόγου που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2014 υποχώρησε στο 57% της αξίας αποπληρωμής, ενώ η απόδοση εκτοξεύτηκε στο 23%. 
Ωστόσο, τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται ελάχιστα.
Η Ελλάδα τώρα προσφέρει στους επενδυτές την ευκαιρία να επιστρέψουν το ομολογιακό δάνειο που εκδόθηκε το 2014 σε τιμή 102,6%, ενώ παράλληλα θα αγοράσει το νέο πενταετές ομόλογο.
Ως εκ τούτου, η Ελλάδα επεκτείνει το προφίλ χρέους της και μειώνει την υψηλή εξυπηρέτηση του χρέους του 2019.
Αυτή τη στιγμή είναι περίπου 20 δισ. Ευρώ, έναντι 11,3 δισ. Το 2018.
Ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα νομισματικής πολιτικής Pierre Moscovici, ο οποίος βρίσκεται για συνομιλίες στην Αθήνα σήμερα (25/7)  αξιολόγησε το θέμα ως ένδειξη της «θεαματικής προόδου» που έχει σημειώσει η Ελλάδα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης