Τελευταία Νέα
Διεθνή

Die Welt: Ελπίδα για απομείωση του ελληνικού χρέους η έξοδος της χώρας στις αγορές

tags :
Die Welt: Ελπίδα για απομείωση του ελληνικού χρέους η έξοδος της χώρας στις αγορές
Tα τελευταία επτά χρόνια, η Ελλάδα δεν ήταν προβλέψιμη ούτε οικονομικά ούτε πολιτικά, ούτε οι ελληνικές κυβερνήσεις αντιμετώπισαν τους πιστωτές τους πολύ καλά
Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε τη χώρα και πάλι στις αγορές με την έκδοση πενταετών ομολόγων, μετά από τρία χρόνια αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Tα τελευταία επτά χρόνια, η Ελλάδα δεν ήταν προβλέψιμη ούτε οικονομικά ούτε πολιτικά, ούτε οι ελληνικές κυβερνήσεις αντιμετώπισαν τους πιστωτές τους πολύ καλά.
Στις αρχές του 2012, η τότε ελληνική κυβέρνηση επέβαλε ισχυρή ελάφρυνση του χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές.
Υπό τον Αλέξη Τσίπρα το 2015 η Ελλάδα και δεν πλήρωσε εκκρεμή χρέη προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Η απόδοση του πενταετούς ομολόγου που εκδόθηκε σήμερα (25/7) διαμορφώθηκε στο 6,625%, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία.
Η ζήτηση ξεπέρασε τα 6,5 δισ. ευρώ.
Αυτό που φαίνεται να είναι ένα υψηλό επιτόκιο σε σχέση με τις άλλες χώρες του ευρώ είναι μια επιτυχία για την ελληνική κυβέρνηση.
Για τον Τσίπρα και την κυβέρνησή του, είναι μια αναγνώριση της επανακτημένης κυριαρχίας της χώρας έναντι των πιστωτών της.
Είναι μια πολιτική επιτυχία, η οποία θα μπορούσε επίσης να τον βοηθήσει στην εγχώρια πολιτική σκηνή.
Ο νομισματικός Επίτροπος Pierre Moscovici χαιρέτισε την επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Μίλησε για μια "θεαματική" βελτίωση της κατάστασης της χώρας. Ωστόσο, η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. "Δεν είμαστε ακόμα στο τέλος της προσπάθειας", δήλωσε ο Moscovici.
Ωστόσο δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αρκετοί αξιωματούχοι δεν βλέπουν και τόσο θετικά στοιχεί για την ελληνική οικονομία.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi έχει αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και απορρίπτει μέχρι στιγμής τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ δεν είναι ο μόνος που ανησυχεί για το επίπεδο του χρέους της Ελλάδας.
Μέχρι σήμερα, το ΔΝΤ αρνείται να εκταμιεύσει περαιτέρω κεφάλαια προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης.
Ο λόγος είναι ότι το Ταμείο θεωρεί ότι το χρέος της χώρας είναι πολύ υψηλό και επομένως δεν είναι βιώσιμο. Το ΔΝΤ αποφάσισε να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα επί της αρχής.
Στην πράξη, ωστόσο, δεν είναι παρά ένας συμβιβασμός.
Μόνο το 2018 εάν οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας αποφασίσουν να προχωρήσουν σε απομείωση του ελληνικού χρέους το ΔΝΤ θα εκταμιεύσει κεφάλαια προς την Ελλάδα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης