Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Απαραίτητη η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - Υπάρχει ελπίδα, όχι στον εφησυχασμό

tags :
Bloomberg: Απαραίτητη η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - Υπάρχει ελπίδα, όχι στον εφησυχασμό
Οι προοπτικές είναι θετικές ωστόσο η Ελλάδα δεν πρέπει να εφησυχάσει, καθώς η κατάσταση παραμένει σοβαρή
Για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη χρηματοπιστωτική σταθερότητα κάνει λόγο το Bloomberg, με αφορμή την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.
Οι προοπτικές είναι θετικές ωστόσο η Ελλάδα δεν πρέπει να εφησυχάσει, καθώς η κατάσταση παραμένει σοβαρή, προειδοποιούν οι συντάκτες του πρακτορείου.
Μπορεί η Ελλάδα να επέστρεψε στις αγορές για πρώτη φορά από το 2014, εξέλιξη η οποία είναι ενθαρρυντική, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι η οικονομία της βρίσκεται σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, σχολιάζει ειδικότερα το Bloomberg στο σημερινό του editorial.
«Η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια και άντλησε το ποσό των 3 δισ. ευρώ, με ένα σχετικά ανεκτό επιτόκιο, της τάξης του 4,6%.
Πρόκειται για ενθαρρυντικά νέα, ωστόσο δεν σημαίνει ότι η πιο προβληματική οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης», αναφέρει το Bloomberg.
Η οικονομία παρουσιάζει σημάδια ζωής, αναπτύχθηκε οριακά στο πρώτο τρίμηνο του 2017.
Ωστόσο, η μακροπρόθεσμη προοπτική του χρέους της Ελλάδας εξακολουθεί να είναι αρνητική και οι βαθύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μόλις άρχισαν να εφαρμόζονται.
Η Ελλάδα δεν αφήσει πίσω της τα προβλήματα.
Οι επενδυτές προφανώς είναι πρόθυμοι να αντιμετωπίσουν με αισιοδοξία την πιθανότητα να αποπληρωθούν.
Το ΔΝΤ βοήθησε στην τόνωση της αισιοδοξίας, εγκρίνοντας επί της αρχής τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, σημειώνει το Bloomberg.
«Σημειώστε ωστόσο ότι το ΔΝΤ επεκτείνει την έννοια της συμφωνίας «επί της αρχής», πέρα από τα όρια της συνηθισμένης χρήσης, τονίζει το Bloomberg.
Το Ταμείο αναφέρει ότι η λεγόμενη standby συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ μόνο αφού  «λάβει συγκεκριμένες και αξιόπιστες διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους».
Το ΔΝΤ ζητά τέτοιες διαβεβαιώσεις εδώ και μήνες και οι κυβερνήσεις της Ευρώπης δεν τις έχουν παραδώσει ακόμη.
Πάντως σύμφωνα με το Bloomberg υπάρχει ελπίδα για την Ελλάδα.
Η Ευρώπη συνολικά βελτιώνεται ενώ το βραχυπρόθεσμο outlook για την Ελλάδα είναι δίκαιο.
Ωστόσο, σημειώνει το editorial, η κατάσταση παραμένει σοβαρή.
Η αυστηρότητα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού την οποία απαιτεί η Ε.Ε. δεν θα στηρίξει τη μελλοντική ανάπτυξη.
Η στήριξη στην ανάπτυξη πρέπει να προέλθει από τις μεταρρυθμίσεις για απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, την προώθηση των επενδύσεων και την ενθάρρυνση του εγχώριου ανταγωνισμού, εξηγεί το Bloomberg.
Η μακροπρόθεσμη χρηματοπιστωτική σταθερότητα εξαρτάται από την πρόοδο στα παραπάνω και από τα μέτρα που θα καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος, τα οποία έχουν καθυστερήσει αρκετά.
Η είδηση ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη - αν και διστακτικά - είναι θετική και οι ιδιώτες επενδυτές εμφανίζονται πρόθυμη να δανείσουν τη χώρα.
Ωστόσο το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ο εφησυχασμός, καταλήγει το Bloomberg.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης