Τελευταία Νέα
Διεθνή

Der Standard: Η τραγωδία μακράς διαρκείας της Ελλάδας - Όλες οι πτυχές του δράματος

tags :
Der Standard: Η τραγωδία μακράς διαρκείας της Ελλάδας - Όλες οι πτυχές του δράματος
Η Ελλάδα θα πρέπει το 2018 να ορθοποδήσει και πάλι χωρίς τη βοήθεια της Νομισματικής Ένωσης και του ΔΝΤ, αναφέρει η αυστριακή εφημερίδα 
Ως έναν σημαντικό σταθμό για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζει η αυστριακή εφημερίδα Der Standard την επιτυχή, όπως τη χαρακτηρίζει, έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
Σε σημερινό (26/7) εκτενές δημοσίευμά της, που φέρει τον τίτλο «Η Ελλάδα δανείζεται πάλι κανονικά», χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό ως πρώην αντίπαλο της πολιτικής λιτότητας ενώ σε σχόλιό της κάνει λόγο «Τραγωδία μακράς διαρκείας» για τη χώρα, αφού και στο παρελθόν είχαν διαφανεί χαραμάδες εξομάλυνσης αλλά χωρίς χρονικό βάθος.
Όπως αναφέρει η Der Standard η Ελλάδα άντλησε τρία δισεκατομμύρια ευρώ με ένα τελικό επιτόκιο 4,625 %.
Στο δημοσίευμα γίνονται επίσης αναφορές στις δηλώσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη αλλά και στο νέο βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, «για τα σχέδια του οποίου για ένα παράλληλο νόμισμα η αντιπολίτευση ζητά εξεταστική επιτροπή», όπως επίσης στην «για πρώτη φορά παραδοχή» των «μεγάλων λαθών» από τον Αλέξη Τσίπρα σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα Guardian.
Σε σχόλιο αυστριακής εφημερίδας, με τίτλο «Τραγωδία μακράς διαρκείας», τονίζεται πως με την άντληση τριών δισεκατομμυρίων ευρώ η Αθήνα ξεπέρασε μία δοκιμασία καθώς τα προσφερόμενα από τους χρηματοδότες, σαφώς κάτω του 5 %, επιτόκια, βρίσκονται σε εξαιρετικά αποδεκτά επίπεδα, τη στιγμή που το ποσοστό του χρέους είναι στο 180 % του ΑΕΠ, ένα μέγεθος που, από πολλούς ειδικούς, θεωρείται μη βιώσιμο.
Για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη η εμπιστοσύνη των πιστωτών των ομολόγων αποτελεί ένα θετικό σημάδι, καθώς η χώρα θα πρέπει σε ένα χρόνο να ορθοποδήσει και πάλι χωρίς τη βοήθεια της Νομισματικής Ένωσης και του ΔΝΤ, σημειώνεται στο σχόλιο της εφημερίδας.
Ωστόσο, όπως προστίθεται, δεν υπάρχει λόγος για ευφορία αφού και η επιτυχής έκδοση των ομολόγων οφείλεται κατά κύριο λόγο στο κυνήγι της απόδοσης κεφαλαίου που από καιρό έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και θα αρκούσαν ήδη κάποιες μικρές οικονομικές ή πολιτικές αναταράξεις για να καταρρεύσει ο εύθραυστος δημοσιονομικός σκελετός.
Σύμφωνα με το σχόλιο της Der Standard, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη μία ακόμη πτυχή του δράματος, ότι δηλαδή είχε διαφανεί συχνά μία εξομάλυνση της κατάστασης αλλά ποτέ δεν αποδείχθηκε να έχει διάρκεια, και αυτό συνδέεται με τις κακές συνθήκες αφετηρίας, τις φιλόδοξες προθέσεις του προϋπολογισμού και το υψηλό χρέος.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης