Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Στη Fed το βλέμμα των επενδυτών

tags :
Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Στη Fed το βλέμμα των επενδυτών
Στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων
Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να αναμένουν τις νέες ανακοινώσεις της Fed για τη νομισματική της πολιτική, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων.
Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 7.452,32 μονάδες σημείωνοντας άνοδο +0,24%.
Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 διαμορφώθηκε στις 5.190,17 μονάδες με κέρδη +0,56%.
Στη Φραγκφούρτη ο δείκτης DAX 30 έκλεισε στις 12.305,11 μονάδες με άνοδο +0,33%.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο στη σημερινή απόφαση της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική.
Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve κάνουν λόγο για τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων μέχρι τα τέλη του 2018, την ίδια στιγμή που η αγορά εκτιμά ότι θα πραγματοποιηθεί μόλις μία για το αντίστοιχο διάστημα.
Σημαντικό ρόλο στα διαδραμάτισε η έκεθση της Credit Suisse η οποία εφιστά την προσοχή στους επενδυτές που επιλέγουν τις ευρωπαϊκές μετοχές, λόγω του ράλι στο ευρώ και της πιθανότητας για επιβράδυνσης του ρυθμού των εισροών στην Ευρωζώνη.
Οι αναλυτές διατηρούν τη σύσταση overweight, με την Ευρώπη να παραμένει την πιο προτιμώμενη περιοχή, μετά τις αναδυόμενες αγορές.
Ωστόσο, το ράλι του ευρώ, της τάξης του 10,5%, έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο στα κέρδη των εξαγωγέων, όπως οι κατασκευαστές αυτοκινήτων της Ευρώπης, οι οποίοι έχουν επωφεληθεί από το πιο αδύναμο νόμισμα και αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος των συνολικών κερδών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Credit Suisse, ενδεχόμενη άνοδος του ευρώ κατά 10%, είναι πιθανό να αφαιρέσει περίπου 6% από την αύξηση των εταιρικών κερδών.
Η Credit Suisse εκτιμά ότι το ευρώ θα ενισχυθεί στα 1,22 δολ. το 2018.
Σχεδόν το 50% των εταιρικών κερδών της ηπειρωτικής Ευρώπης παράγεται εκτός της Ευρωζώνης , σύμφωνα με την Credit Suisse, και ο αντίκτυπος του νομίσματος βρίσκεται στο επίκεντρο της εταιρικής κερδοφορίας.
Η ελβετική τράπεζα σημειώνει ότι ενώ η Ευρώπη μπορεί να είναι ένα trade που προτιμούν οι επενδυτές σε ορίζοντα 3 ή 12 μηνών, οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές  παραμένουν επιφυλακτικοί,  καθώς μόνο το 9% έχει επιλέξει την Ευρώπη ως top long trade σε ορίζοντα πέντε ετών..
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έχει ενισχυθεί 6% από τις αρχές του έτους,  όπως και ο Euro Stoxx 50 των blue chips, για τον οποίο η Credit Suisse υποβαθμίζει τον στόχο για το τέλος του 2017 στις 3.650 μονάδες από τις 3.800 μονάδες που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.
Παράλληλα, υποβαθμίζει γαλλικές μετοχές λόγω της ανησυχίας για την άνοδο του ευρώ, των αποτιμήσεων και της οικονομίας.
Η Credit Suisse περιορίζει την overweight στάση για τις ισπανικές μετοχές, ενώ διατηρεί τη σύσταση underweight για τις ιταλικές μετοχές.
Η Credit Suisse δηλώνει την προτίμησή της στις ευρωπαϊκές μετοχές, οι συνδέονται με την εγχώρια ανάκαμψη, μεταξύ των οποίων οι Deutsche Wohnen, τTelenet, Aena, Cellnex, Credit Agricole,  Enel και Bouygues.

Μακροοικονομία

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας σημαντική πτώση κατέγραψε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία τον Ιούλιο του 2017, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της σταστικής υπηρεσίας Insee, με τα αποτελέσματα να αποδεικνύονται κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.
Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης υποχώρησε στις 104 μονάδες, έναντι 108 μονάδων τον Ιούνιο, την ίδια στιγμή που οι οικονομολόγοι ανέμεναν ο δείκτης να παραμείνει αμετάβλητος.
Συνεχίστηκε η επιτάχυνση της βρετανικής οικονομίας και για το δεύτερο τρίμηνο του 2017, όπως ανακοίνωσε σήμερα (26/7) η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, με τα αποτελέσματα μάλιστα να βρίσκονται σε κοινή γραμμή με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της χώρας επεκτάθηκε κατά 0,3% για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο, έναντι ανάπτυξης 0,2% το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Παράλληλα, σε ετήσια βάση, το βρετανικό ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο 1,7% έναντι 2% το δεύτερο τρίμηνο του 2016.

Πετρέλαιο

Ανοδικά κινείται για ακόμα μία μέρα το πετρέλαιο, καταφέρνοντας να βρεθεί ξανά στη ζώνη των 50 δολ. ανά βαρέλι, καθώς οι επενδυτές αναμένουν νέα πτώση στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, το Brent ενισχύεται κατά +0,84% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 50,62 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,02% στα 48,38 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα ενδέχεται να έχουν υποχωρήσει κατά 10,2 εκατ. βαρέλια, γεγονός που εφόσον επιβεβαιωθεί σήμερα από τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Πληροφοριών Ενέργειας θα ωθήσει τις τιμές ακόμα ψηλότερα.
Υπενθυμίζουμε ότι ήδη από τις προηγούμενες ημέρες ο μαύρος χρυσός καταγράφει σημαντικά κέρδη, καθώς η έκβαση της συνάντησης του ΟΠΕΚ στην Αγία Πετρούπολη εκτιμάται ως θετική, καθώς τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και η Νιγηρία συμφώνησαν να περιορίσουν την παραγωγή τους, η οποία κατά το τελευταίο διάστημα ήταν ιδιαιτέρως αυξημένη.

Εταιρικά νέα

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου μετά τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ για πιθανή επέκταση της μειωμένης παραγωγής και μετά τον Μάρτιο του 2018 προκιεμένου να στηριχθούν οι τιμές του πετρελαίου.
Η Moody's σε έκθεσή της ττην Τετάρτη ότι η κατανάλωση τσιγάρων αυξάνεται σε ορισμένες περιοχές και τα εναλλακτικά προϊόντα είναι απίθανο να επηρεάσουν σημαντικά τα περιθώρια.
Η μετοχή τηw British American Tobacco σημείωσε άνοδο κατά 0,75%.
Η μετοχή της Lonza, ελβετική εταιρεία φαρμακευτικών εταιρειών, σημείωσε άνοδο κατά 7,6%, μετά την έναρξη ενός νέου βιολογικού συγκροτήματος.
Εν τω μεταξύ, η LafargeHolcim μείωσε τις προβλέψεις της για ανάπτυξη για το 2017 αφού οι πωλήσεις του β' τριμήνου δεύτερου τριμήνου διαμορφώθηκαν κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών
Η χιλιανή εταιρεία παραγωγής χαλκού Antofagasta δήλωσε επίσης την Τετάρτη (26/7) ότι η τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 7,1% το πρώτο εξάμηνο του 2017 αντιμετώπισε χαμηλές τιμές και νέους εργατικούς νόμους.
Ελαφριά αύξηση κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της Daimler για το δεύτερο τρίμηνο του 2017, όπως ανακοίνωσε η ίδια σήμερα, δεχόμενη ώθηση από τις υψηλές πωλήσεις οχημάτων παγκοσμίως.
Αναλυτικότερα, η κερδοφορία της γερμανικής εταιρείας κατασκευής αυτοκινήτων διαμορφώθηκε στα 2,44 δισ. ευρώ, έναντι 2,43 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Ενισχυμένα κατά +4,1% εμφανίστηκαν τα καθαρά κέρδη της Peugeot για το πρώτο εξάμηνο του 2017, όπως ανακοίνωσε η ίδια σήμερα, καθώς συνεχίζει να μειώνει τα έξοδά της και να διατηρεί σταθερές τις τιμές των οχημάτων της, παρά την πτώση των πωλήσεών σε ορισμένες αγορές.
Επιστροφή στην κερδοφορία κατέγραψε η Boeing το δεύτερο τρίμηνο του 2017, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς οι εταιρεία αύξησε τις προβλέψεις της για το σύνολο του έτους.
Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής αεροσκαφών διαμορφώθηκε στα 1,76 δισ. δολ. έναντι ζημιών ύψους 234 εκατ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης