Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Αμετάβλητα τα επιτόκια από την κεντρική τράπεζα – Στο 7,25% το βασικό

Τουρκία: Αμετάβλητα τα επιτόκια από την κεντρική τράπεζα – Στο 7,25% το βασικό
Η τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο παροχής ρευστότητας 12,25%, ένα ποσοστό που αποτελεί το υψηλότερο από το 2015
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε αμετάβλητα, κατά τη σημερινή (27 Ιουλίου 2017) συνεδρίαση, τα επιτόκια, με το ημερήσιο επιτόκιο δανεισμού να διαμορφώνεται στο 9,25%, ενώ το διατραπεζικό εβδομαδιαίο repo και το ημερήσιο επιτόκιο δανεισμού (από την τράπεζα) παρέμειναν στο 8% και 7,25% αντίστοιχα, όπως είχε προβλέψει η πλειοψηφία των αναλυτών.
Παράλληλα, η τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο παροχής ρευστότητας 12,25%, ένα ποσοστό που αποτελεί το υψηλότερο από το 2015.
Το διατραπεζικό επιτόκιο έμεινε αμετάβλητο εν μέσω απειλών από τον Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος εξαπολύει «πυρά» εναντίον της Τράπεζας για τα υψηλά επιτόκια, ειδικά μετά την αύξηση 50 μονάδων βάσης τον περασμένο Νοέμβριο (για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια).
Η Τουρκία άρχισε να συσφίγγει τη νομισματική πολιτική τον Ιανουάριο 2017, μετά την πτώση της λίρας σε χαμηλά επίπεδα, έναντι του δολαρίου.
Το νόμισμα σταθεροποιήθηκε από τότε και το μέσο κόστος χρηματοδότησης για τους εμπορικούς δανειστές κυμαίνεται μόλις κάτω από 12% σε σύγκριση με τον πληθωρισμό ύψους 10,9% (τον Ιούνιο).
Αυτό είναι πολύ πάνω από το μακροπρόθεσμο στόχο 5% της τράπεζα.
Σημειώνεται ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Τουρκίας αυξήθηκε κατά 5% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης