Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Τα hedge funds στοιχηματίζουν στα ομόλογα της Βενεζουέλας, εν αναμονή νέων συγκρούσεων

CNBC: Τα hedge funds στοιχηματίζουν στα ομόλογα της Βενεζουέλας, εν αναμονή νέων συγκρούσεων
Αν εν τέλει ο Πρόεδρος Nicolas Maduro κερδίσει το δημοψήφισμα, ενδεχομένως να πυροδοτηθεί μία σειρά από κυρώσεις προς τη Βενεζουέλα, με πρώτες τις Η.Π.Α.
Ορισμένα hedge funds παίζουν μεγάλα στοιχήματα στα ομόλογα της Βενεζουέλας εν αναμονή του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση την ερχομένη Κυριακή, το οποίο ενδέχεται να χειροτερέψει για τα καλά την ήδη τεταμένη κατάσταση στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Επιπλέον, αν εν τέλει ο Πρόεδρος Nicolas Maduro κερδίσει –κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο– το δημοψήφισμα, ενδεχομένως να πυροδοτηθεί μία σειρά από κυρώσεις προς τη Βενεζουέλα, με πρώτες τις Η.Π.Α..
Όπως διαπιστώνει το CNBC, σχετικά με το ομόλογο της κρατικής πετρελαϊκής Petróleos de Venezuela (PDVSA) ύψους 1,8 δισ. δολαρίων (με πληρωμή τον Νοέμβριο 2017), η τιμή του έχει μειωθεί στα 76,5 σεντς στο δολάριο, από 83 σεντς ένα μήνα νωρίτερα, λόγω των επικείμενων αυξημένων αναταραχών.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή υπάρχουν φήμες ότι ο Maduro «τα έχει βρει» με την αντιπολίτευση για να ακυρωθεί το δημοψήφισμα της Κυριακής.
Αν αυτό λάβει χώρα, το ομόλογο θα μπορούσε να αυξηθεί δραματικά τη Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017, αντικατοπτρίζοντας την άποψη της αγοράς ότι η πετρελαϊκή εταιρεία θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει την πληρωμή του Νοεμβρίου.
Αν πραγματοποιηθεί η κύρια πληρωμή, όσοι αγόρασαν με 76,5 σεντς σήμερα θα μπορούσαν να ανακτήσουν 100 σεντς, μία απόδοση 30,7%!
Αλλά αν οι φήμες δεν είναι αληθινές και η ψηφοφορία της Κυριακής πραγματοποιηθεί, οι traders θα αναμένουν πιθανότατα μία αθέτηση πληρωμής από την PDVSA.
Στην περίπτωση αυτή, η αξία ανάκτησης του ομολόγου θα κυμανθεί μεταξύ 30 και 60 σεντς, σημειώνει το CNBC.
Τα περιγράμματα μιας ενδεχόμενης συμφωνίας, με βάση τις εικασίες που κυκλοφορούν στην εμπορική κοινότητα των αναδυόμενων αγορών, έχουν ως εξής:
Ο Maduro συμφωνεί να μην πραγματοποιήσει την ψηφοφορία την Κυριακή, συμφωνεί να διεξαγάγει περιφερειακές εκλογές με μεγάλη καθυστέρηση το Δεκέμβριο και προεδρικές εκλογές στα τέλη του 2018.
Η κυβέρνηση θα επιτρέψει επίσης το άνοιγμα ενός καναλιού ανθρωπιστικής βοήθειας.
Μέχρι στιγμής, αυτό έχει απαγορευτεί επειδή η κυβέρνηση αρνείται ότι υπάρχει κρίση στη χώρα.
Σε αντάλλαγμα για αυτό, η αντιπολίτευση σταματά τις αναταραχές αναταραχή στους δρόμους και τελικά επιτρέπει την ασφαλή διέλευση του Maduro στη χώρα.
Δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσον η αντιπολίτευση είναι ενωμένη σε αυτό το θέμα.
Η ψήφος της Κυριακής για τη νέα συνέλευση θα αντικαταστήσει το σημερινό κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχεται από την αντιπολίτευση του Maduro.
Αυτό έχει επικριθεί από ηγέτες σε όλη την Αμερική ως «αντιδημοκρατικό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης