Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα Reuters: Οι αναλυτές μειώνουν για 6ο μήνα τις προβλέψεις για το πετρέλαιο - Στα 52,45 δολ. το brent το 2017

Έρευνα Reuters: Οι αναλυτές μειώνουν για 6ο μήνα τις προβλέψεις για το πετρέλαιο - Στα 52,45 δολ. το brent το 2017
Παρά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ, οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα 
Σε μείωση των προβλέψεων τους για τις τιμές του πετρελαίου το 2017 προχωρούν για έκτο συνεχόμενο μήνα οι αναλυτές, λόγω των ανησυχιών σχετικά με τη συμμόρφωση στη συμφωνία του ΟΠΕΚ για τη μείωση της παραγωγής.
«Η συμμόρφωση των χωρών του ΟΠΕΚ αναμένεται να παραμείνει υπό πίεση κατά τους επόμενους μήνες καθώς ο σκεπτικισμός αυξάνεται σχετικά με τον ρυθμό εξισορρόπησης της αγοράς, παρά τις δράσεις που ελήφθησαν από το καρτέλ κάποιες χώρες μη-μέλη του ΟΠΕΚ» υποστηρίζει ο Abhishek Kumar της Interfax Energy.
Η τήρηση της συμφωνίας ήταν υψηλή κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Αρχής Ενέργειας έδειξε ότι η συμμόρφωση μειώθηκε σε 78% τον Ιούνιο από 95% τον Μάιο, καθώς αρκετά μέλη αντλούσαν πολύ περισσότερο πετρέλαιο από ό,τι συμφωνήθηκε.
Η Σαουδική Αραβία, η Ανγκόλα και το Κουβέιτ έχουν προχωρήσει στις μεγαλύτερες περικοπές.
«Όσο περισσότεροι οι τιμές μένουν σε χαμηλά επίπεδα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ότι κάποιες χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ δεν θα παραμείνουν συμμορφωμένες με τη συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής με τον ίδιο αυστηρό τρόπο που το έχουν κάνει μέχρι τώρα» είπε ο αναλυτής της Commerzbank, Carsten Fritsch.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με έρευνα του Reuters μεταξύ 33 αναλυτών και οικονομολόγων το πετρέλαιο brent θα μπορούσε να φτάσει κατά μέσο όρο στα 52,45 δολ. ανά βαρέλι το 2017, ενώ η πρόβλεψη του Ιουνίου ήταν στα 53,96 δολ.
Επισημαίνεται ότι η μέση τιμή του brent το 2017 έχει φτάσει στα 52,12 δολ.
Παράλληλα, οι αναλυτές περιόρισαν και τις προβλέψεις για το outlook του 2018.
Ειδικότερα, η μέση τιμή του brent για το 2017 εκτιμάται στα 54,51 δολ. ανά βαρέλι ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη ήταν στα 57,37 δολ. ανά βαρέλι.
«Η απλή αλήθεια είναι ότι ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία πρέπει να αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι υπάρχει αύξηση των εξαγωγών αλλού περιορίζοντας τον αντίκτυπο των προσπαθειών τους για μείωση του προσφοράς», αναφέρει ο αναλυτής της BNP Paribas, Harry Tchilinguirian.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης