Τελευταία Νέα
Διεθνή

Carney (Bank of England): Η αβεβαιότητα του Brexit έχει αντίκτυπο στην οικονομία της Βρετανίας

Carney (Bank of England): Η αβεβαιότητα του Brexit έχει αντίκτυπο στην οικονομία της Βρετανίας
Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας τόνισε ότι η έξοδος της χώρας από την ΕΕ έχει προκαλέσει δυσκολίες στις επενδύσεις
Στον αρνητικό αντίκτυπο που έχει μέχρι στιγμής το Brexit στη βρετανική οικονομία αναφέρθηκε σήμερα (3/8) ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που είχει, μετά την απόφαση της τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιό της, αναθεωρώντας παράλληλα επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το 2017.
Ειδικότερα, ο Carney, ξεκινώντας τη συνέντευξή του, προειδοποίησε ότι η Βρετανία αρχίζει να προσαρμόζεται σε μία «νέα και αβέβαιη» σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και ότι είναι δύσκολο να αποτραπούν να «ασθενέστερα πραγματικά εισοδήματα» που είνια πιθανό να φέρει η νέα εμπορική σχέση των δύο πλευρών.
Υπενθυμίζουμε ότι η η Bank of England προβλέπει ότι οι πραγματικοί μισθοί θα υποχωρήσουν κατά -0,5% το τρέχον έτος, ενώ παρά το γεγονός ότι τα μέσα εβδομαδιαία κέρδη θα βελτιωθούν, ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι βραδύτερος απ' ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Παράλληλα, τόνισε ότι η αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει το Brexit επηρεάζει αρνητικά και την ανάπτυξη, καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός έχει πλήξει τις καταναλωτικές δαπάνες, με την τράπεζα να αναθεωρεί επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη το τρέχον έτος, στο 1,7% έναντι 1,9% των αρχικών εκτιμήσεων τον Μάιο.
Μάλιστα, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας εξέφρασε τον προβληματισμό του ότι η έξοδος της χώρας από την ΕΕ έχει προκαλέσει δυσκολίες στις επιχειρηματικές επενδύσεις, οι οποίες είναι πιθανό να βρεθούν κάτω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο, γεγονός που θα έχει «αρνητικές συνέπειες» γηνα την παραγωγικότητα και τους μισθούς.
«Ορισμένες εταιρείες καθυστερούν τις αποφάσεις τους σχετικά με τις επενδύσεις και την είσοδό τους στις νέες αγορές, με την ικανότητα εφοδιασμού της χώρας να έχει ήδη επηρεαστεί», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του Carney.
Επιπλέον, εξέφρασε την πεποίθηση της Τράπεζας ότι η μετάβαση του Brexit θα είναι ομαλή, αν και στην παρούσα χρονική στιγμή παρατηρείται αβεβαιότητα, ενώ πρόσθεσε ότι αν η οικονομία αναπτυχθεί όπως αναμένεται, το επιτόκιο θα χρειαστεί να αυξηθεί κατά μεγαλύτερο ποσοστό απ' ότι αναμένουν σήμερα οι αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης