Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Εμπάργκο στις εξαγωγές της Β. Κορέας θα ψηφίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Bloomberg: Εμπάργκο στις εξαγωγές της Β. Κορέας θα ψηφίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Το νέο μποϊκοτάζ έχει στόχο να στερήσει 1 δισ. δολ. στη Βόρεια Κορέα από αυτές τις εξαγωγές
Ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο διαπραγματεύτηκαν ΗΠΑ και Κίνα, θα μπλοκάρει όλες τις εξαγωγές άνθρακα, σιδήρου και θαλασσινών της Βόρειας Κορέας ως αντίποινα στις βαλλιστικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ, όπως αποκαλύπτει το Bloomberg.
Το νέο μποϊκοτάζ έχει στόχο να στερήσει 1 δισ. δολ. στη Βόρεια Κορέα από αυτές τις εξαγωγές και επίσης θα απαγορεύσει το άνοιγμα νέων κοινοπραξιών και συνεταιριστικών οντοτήτων με την ασιατική χώρα, ενώ οι ήδη υπάρχουσες θα εμποδιστούν από το να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους.
Η συνεργασία ΗΠΑ - Κίνας είναι ένα σημάδι ότι το μέτρο που πρόκειται να συζητηθεί σήμερα Σάββατο 5/8 θα εγκριθεί χωρίς βέτο από κάποιο κράτος μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Οι κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας χρειάζονται και τη συναίνεση της Κίνας που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της.
Οι ΗΠΑ και η Κίνα διαπραγματεύονταν το συγκεκριμένο ψήφισμα για πάνω από ένα μήνα.
Το ψήφισμα σηματοδοτεί επίσης και μία αλλαγή τακτικής από τις ΗΠΑ, που δεν συγκάλεσαν άμεσα το Συμβούλιο Ασφαλείας μετά από μία δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα τον Ιούλιο του 2017.
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Nikki Haley είχε πει τότε ότι ένα νέο ψήφισμα θα ήταν ανώφελο και οι Αμερικάνοι είχαν κατηγορήσει τη Ρωσία και την Κίνα γιατί δεν πήραν πιο σκληρά μέτρα ενάντια στο καθεστώς του Kim Jong Un.
Πάντως, αναλυτές και διπλωμάτες αμφισβητούν το κατά πόσο τα νέα εμπορικά μέτρα θα αναγκάσουν τον Kim Jong Un να αναστείλει το οπλικό του πρόγραμμα και την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων που θα μπορούσαν να πλήξουν τις ΗΠΑ.
Η απόφαση της Κίνας να σταματήσει προσωρινά τις εισαγωγές άνθρακα από τη Βόρεια Κορέα θεωρείται ότι θα έχει επίσης μικρή επίδραση, ενώ έχει κινητοποιήσει και τον βορειοκορεατικό τύπο που γράφει ότι "η Κίνα χορεύει στον ρυθμό των ΗΠΑ".
Το νέο ψήφισμα προσθέτει επίσης και άλλα φυσικά πρόσωπα και οντότητες, συμπεριλαμβανομένης και της Τράπεζας Εξωτερικού Εμπορίου, που δραστηριοποιείται ως η κύρια συναλλαγματική τράπεζα της Βόρειας Κορέας, στη λίστα των κυρώσεων.
Αλλά όλες αυτές οι κυρώσεις είναι μία από τις ελάχιστες επιλογές που έχουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους.
"Οι κυρώσεις από μόνες τους δεν θα δώσουν ποτέ τη λύση" ανέφερε ο Σουηδός πρέσβης στον ΟΗΕ Carl Skau, προσθέτοντας ότι "χρειάζεται περισσότερη δημιουργική διπλωματία και μία μακροπρόθεσμη λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης