Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του συντάγματος και την κατάργηση της Γερουσίας στη Μαυριτανία

Le Monde: Δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του συντάγματος και την κατάργηση της Γερουσίας στη Μαυριτανία
Σε μποϋκοτάζ της ψηφοφορίας κάλεσε η αντιπολίτευση, που κατηγορεί τον πρόεδρο για πραξικόπημα, επειδή θέλει να επεκτείνει τη θητεία του
Οι Μαυριτανοί άρχισαν να ψηφίζουν το Σάββατο 5 Αυγούστου σε ένα δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του συντάγματος και την κατάργηση της Γερουσίας, το οποίο κατήγγειλαν τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης, καλώντας σε μποϋκοτάζ, όπως γράφει η Le Monde.
Mετά από μία προεκλογική εκστρατεία με εντάσεις και βία κατά τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 7:00 τοπική ώρα (9:00 ώρα Γαλλίας, 10:00 ώρα Ελλάδας).
Τα αποτελέσματα σε αυτή την αχανή χώρα με μεγάλες εκτάσεις ερήμου, που συνορεύει με τη Σενεγάλη, το Μάλι, την Αλγερία και τη Δυτική Σαχάρα, αναμένονται στις αρχές της άλλης εβδομάδας.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας η αντιπολίτευση φώναξε για "πραξικόπημα" από την πλευρά του 60χρονου προέδρου
Mohamed Ould Abdel Aziz που θέλει να καταργήσει τον περιορισμό να εκλέγεται κάποιος στο ανώτερο αξίωμα μόνο για δύο φορές.
Ένα στοίχημα είναι και το ποσοστό της συμμετοχής μεταξύ των εγγεγραμμένων, που είναι περίπου 1,4 εκ. ψηφοφόροι.
Αυτή η αναθεώρηση του συντάγματος που έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στην εξουσία και την αντιπολίτευση από τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο του 2016, προβλέπει και την αντικατάσταση της Γερουσίας από περιφερειακά συμβούλια, αλλά και την κατάργηση του μεσολαβητή της δημοκρατίας και του Υψηλού Ισλαμικού Συμβουλίου.
Προβλέπει επίσης την αλλαγή της σημαίας (είναι πράσινη με ένα κίτρινο μισοφέγγαρο και ένα αστέρι), στην οποία θα προστεθούν δύο κόκκινες λωρίδες, οι οποίες θα συμβολίζουν τη θυσία των μαρτύρων, κατά την αντίσταση ενάντια στην αποικιοκρατική Γαλλία το 1960.
Τον Μάρτιο του 2017 η αναθεώρηση του συντάγματος είχε υιοθετηθεί από την Εθνοσυνέλευση, αλλά απορρίφθηκε από τη Γερουσία, κι έτσι ο πρόεδρος κατέφυγε στη λύση του δημοψηφίσματος.
Την τελευταία μέρα της προεκλογικής εκστρατείας, την Πέμπτη 3/8 έγινε επέμβαση της αστυνομίας με δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος σε τρεις συνοικίες της πρωτεύουσας Νουακσότ.
Στη Γενεύη, στο γραφείο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο ΟΗΕ καταδίκασε την προφανή καταπίεση των αντίθετων φωνών.
Ο πρόεδρος Abdel Aziz, πρώην στρατιωτικός, ανήλθε στην εξουσία με πραξικόπημα το 2008, αλλά στη συνέχεια κέρδισε δύο εκλογικές αναμετρήσεις το 2009 και το 2014.
Έχει απέναντί του μία μερίδα της Γερουσίας - αν και η πλειοψηφία της είναι υπέρ της κυβέρνησης και μάλιστα 20 Γερουσιαστές ζήτησαν την Τετάρτη 2/8 συγνώμη για τις καταγγελίες τους περί διαφθοράς και της αντίθεσής τους στο δημοψήφισμα - και επανέλαβε τις κατηγορίες του εναντίον της στην ανοιχτή συγκέντρωση που έκανε το βράδυ της Πέμπτης 3/8 στη Νουακσότ.
"Μου ζητούν να τους συγχωρήσω, αλλά δεν θα το κάνω, διότι αυτοί οι Γερουσιαστές είναι προδότες του έθνους" ανέφερε ο Abdel Aziz και πρόσθεσε ότι "αυτοί οι άνθρωποι πήραν χρήματα από επιχειρηματίες για να υπονομεύσουν τα θεσμικά όργανα της χώρας", καταλήγοντας στην απόφασή του να διαλύσει "τη Γερουσία που είναι πολύ ακριβή και δεν χρειάζεται να υπάρχει γιατί δεν ανταποκρίνεται σε καμία ανάγκη".
Η αντιπολίτευση υποπτεύεται ότι ο πρόεδρος θέλει να επεκτείνει τη θητεία του και μετά το 2019, οπότε με βάση τον ισχύοντα νόμο δεν θα μπορεί να επανεκλεγεί.
Ο ίδιος αρνείται ότι επιδιώκει κάτι τέτοιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης