Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Χιροσίμα, 72 χρόνια μετά η Ιαπωνία δεν ξεχνά τα 140 χιλιάδες θύματα της ατομικής βόμβας των ΗΠΑ

Le Monde: Χιροσίμα, 72 χρόνια μετά η Ιαπωνία δεν ξεχνά τα 140 χιλιάδες θύματα της ατομικής βόμβας των ΗΠΑ
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe, μίλησε στο Μνημείο της Ειρήνης στη Χιροσίμα
Η Ιαπωνία τίμησε την Κυριακή 6 Αυγούστου τη μνήμη των θυμάτων της πρώτης ατομικής βόμβας στην ιστορία, γράφει η Le Monde.
Εκείνης της βόμβας που χτύπησε τη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου 1945 στις 8:15, προκαλώντας 140 χιλιάδες θανάτους την ίδια στιγμή, αλλά και τις εβδομάδες που ακολούθησαν.
Η ρίψη της έγινε από αμερικάνικο βομβαρδιστικό Β-29, γνωστό ως Enola Gay, ενώ η βόμβα που είχε ισχύ 16 χιλιοτόνων ΤΝΤ ονομάστηκε "μικρό αγόρι" και ανέβασε τη στιγμή της έκρηξης τη θερμοκρασία του εδάφους στους 4.000 βαθμούς Κελσίου.
Τρεις μέρες μετά μία δεύτερη ατομική βόμβα χτύπησε το Ναγκασάκι σκοτώνοντας 74 χιλιάδες ανθρώπους και οδηγώντας την Ιαπωνία σε παράδοση στις 15 Αυγούστου και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο στο τέλος του.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe μίλησε στο Μνημείο της Ειρήνης στη Χιροσίμα την Κυριακή 6/8, δηλώνοντας ότι η Ιαπωνία ελπίζει σε έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα.
"Για να φτάσουμε σε έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα χρειαζόμαστε τη συμμετοχή των κρατών που έχουν πυρηνικά, αλλά και αυτών που δεν έχουν" είπε κατά τη διάρκεια της ετήσιας τελετής.
"Η χώρα μας θέλει να γίνει η φωνή της διεθνούς κοινότητας και να ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές (και τα κράτη που έχουν πυρηνικά και αυτά που δεν έχουν) για να προχωρήσουν προς την αποπυρηνικοποίηση" πρόσθεσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, χωρίς να κάνει σαφή αναφορά στη συνθήκη που απαγορεύει τα ατομικά όπλα και υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ στις 7 Ιουλίου 2017.
Τη στιγμή της εκδήλωσης οι παραδοσιακές αντιφάσεις των Ιαπώνων στο θέμα των πυρηνικών όπλων έκαναν την εμφάνισή τους.
Εδώ και ένα μήνα η Ιαπωνία εντάχθηκε στις πυρηνικές δυνάμεις μαζί με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία για να προσπεράσουν τη συγκεκριμένη συνθήκη της 7ης Ιουλίου, η οποία προβλέπει την πλήρη απαγόρευση της παραγωγής, αποθήκευσης και απειλής χρησιμοποίησης πυρηνικών όπλων.
Το Τόκιο το επέκρινε αυτό, λέγοντας ότι μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στις χώρες που έχουν πυρηνικά και σε αυτές που δεν έχουν.
Καμία από τις εννέα χώρες με πυρηνικό οπλοστάσιο (ΗΠΑ, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα, Γαλλία, Ινδία, Πακιστάν, Βόρεια Κορέα και Ισραήλ) δεν πήρε, εξάλλου, μέρος στις διαπραγματεύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης