Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μειώθηκε η ωρίμανση των γερμανικών ομολόγων που αγόρασε η ΕΚΤ, τον Ιούλιο 2017

Μειώθηκε η ωρίμανση των γερμανικών ομολόγων που αγόρασε η ΕΚΤ, τον Ιούλιο 2017
Κατά περίεργο τρόπο, η μέση ωριμότητα για τις άλλες χώρες από τις οποίες αγοράζει μεγάλο όγκο ομολόγων η Τράπεζα, αυξήθηκε
Στα 5,18 χρόνια -κατά μέσο όρο- από 5,33 ένα μήνα νωρίτερα (3,99 χρόνια τον Μάιο και 4,7 χρόνια τον Απρίλιο), ανήλθε η ωριμότητα των γερμανικών ομολόγων που αγόρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, καθώς το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) φτάνει στο τέλος του.
Βέβαια, κατά περίεργο τρόπο, η μέση ωριμότητα για τις άλλες χώρες από τις οποίες αγοράζει μεγάλο όγκο ομολόγων η Τράπεζα, αυξήθηκε.
Ενδεικτικά, σε Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, η μέση ωριμότητα των ομολόγων που αγόρασε η Ε.Κ.Τ. διαμορφώθηκε στα 14,8, 10,8 και 11,5 χρόνια αντίστοιχα, από 8,8, 8,3 και 9,2 χρόνια ένα μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.
Για το σύνολο του Ιουλίου, τα ομόλογα που αγόρασε η Τράπεζα από Γερμανία, Ισπανία και Γαλλία, ανήλθαν σε 19 δισ., 20 δισ. και 36 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Για τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε., να σημειωθεί ότι το 70% των ομολόγων που έχουν αγοραστεί στο πλαίσιο του QE είναι κρατικά, ενώ το υπόλοιπο 30% είναι ομοσπονδιακά.
Τα γερμανικά ομόλογα που αναμένεται να αγοραστούν μέχρι το τέλος του 2017, υπολογίζονται στα 50 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι τα ομόλογα που εξαγόρασε συνολικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο διαμορφώνονται σε 51,8 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), με ανώτατο όριο μηνιαίων αγορών στα 60 δισ., έπειτα από μείωση 20 δισ. ευρώ.
Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, τα περισσότερα ομόλογα που αγοράστηκαν ανά χώρα της Ευρωζώνης ήταν γερμανικά, ήτοι 12,1 δισ. ευρώ, ενώ δεν υπήρξαν αγορές σε περιουσιακά της Εσθονίας και της Κύπρου.
Να επισημανθεί ότι η Ελλάδα σε συμμετέχει στο πρόγραμμα QE, το οποίο έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι τα μέσα του 2018.
Πλέον, τα ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης που κατέχει η Τράπεζα ανέρχονται σε 1,66 τρισ. ευρώ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης