Τελευταία Νέα
Διεθνή

Shiller (αναλυτής): Ο όρος του «American Dream» άλλαξε – Κάποτε δε σήμαινε το πολύ χρήμα

Shiller (αναλυτής): Ο όρος του «American Dream» άλλαξε – Κάποτε δε σήμαινε το πολύ χρήμα
«Αυτή η μετατόπιση στο νόημα είναι σημαντική, διότι το αμερικανικό όνειρο αντιπροσωπεύει βασικές αξίες»...
Η έννοια του «American Dream» άλλαξε προς το χειρότερο με το πέρασμα των χρόνων, σχολιάζει σε άρθρο του ο γνωστός αναλυτής Robert Shiller, «υπενθυμίζοντας» ότι κάποτε η φράση δεν ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη μόνο με την οικονομική ισχύ.
Όπως αναφέρει, το 1930 σήμαινε σεβασμό, ελευθερία και ευκαιρίες.
Ειχε να κάνει με την ανθρώπινη φύση και όχι με τα υλικά αγαθά.
«Αυτή η μετατόπιση στο νόημα είναι σημαντική, διότι το αμερικανικό όνειρο αντιπροσωπεύει βασικές αξίες.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτές οι αξίες επηρεάζουν τις κυριότερες κυβερνητικές αποφάσεις σχετικά με τη στέγαση, τις ρυθμίσεις και τις εγγυήσεις ενυπόθηκων δανείων και εκατομμύρια ιδιωτικές επιλογές σχετικά με το αν θα οι πολίτες ανοίξουν μια επιχείρηση, θα αγοράσουν ένα επιδεικτικό σπίτι ή θα νοικιάσουν ένα διαμέρισμα.
Η σύγχυση του αμερικανικού ονείρου με την ακριβή στέγαση είχε επικίνδυνες συνέπειες: Μπορεί να συνέβαλε ακόμη και στην τελευταία “φούσκα” των κατοικιών, αυτή που οδήγησε στην οικονομική κρίση του 2008-2009.
Αυτές τις μέρες, ο κ. Trump χρησιμοποιεί τη φαντασμένη φράση με έντονους τρόπους.
Στην ομιλία του τον Ιανουάριο, περιέγραψε το σύνθημα σαν να ήταν μια επιχειρηματική φιλοδοξία», αναφέρει ο κ. Shiller, τονίζοντας ότι τα λόγια του Donald Trump δεν έχουν καμία σχέση με τα όσα έγραφε το 1931 ο συγγραφέας James Truslow Adams...
«Δεν είναι απλώς ένα όνειρο αυτοκινήτων και υψηλών μισθών, αλλά ένα όνειρο μιας κοινωνικής τάξης στην οποία κάθε άντρας και κάθε γυναίκα θα είναι σε θέση να επιτύχουν στο πληρέστερο αυτό που επιδιώκουν.
Το επίτευγμά του ήταν μια καινοτομία στη γλώσσα που αντικατέστησε σε μεγάλο βαθμό τους παλαιότερους όρους "αμερικανικός χαρακτήρας" και "αμερικανικές αρχές" με μια φαινομενική φράση που υποδηλώνει μετριοφροσύνη για την τρέχουσα επιτυχία στο να δίνει σεβασμό και ίσες ευκαιρίες σε όλους τους ανθρώπους.
Το αμερικανικό όνειρο ήταν μια τροχιά ενός ελπιδοφόρου μέλλοντος, ενός μοντέλου για τις Ηνωμένες Πολιτείες και για ολόκληρο τον κόσμο», σχολιάζει ο αναλυτής...

Ζήστε το «American Dream» στον… Καναδά, όπου οι πιθανότητες είναι σχεδόν διπλάσιες

Ο ορισμός του «American Dream» βασιζόταν στην πλήρη εφαρμογή της αξιοκρατίας, κάτι που έδινε την ευκαιρία σε οποιονδήποτε εργαζόταν σκληρά και κόπιαζε να αποκτήσει πολλά πλούτη, απολαμβάνοντας ένα ποιοτικό βιοτικό επίπεδο.
Βέβαια, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι πλέον το «American Dream» είναι ένας μύθος, καθώς οι Η.Π.Α. δεν έχουν τη δυναμική που είχαν κάποτε, τουλάχιστον σε επίπεδο απασχόλησης.
Μάλιστα, αν ληφθεί υπόψη η έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve) του St. Louis, η πιο κατάλληλη χώρα για να ζήσει κάποιος το «Αμερικανικό Όνειρο» είναι ο Καναδάς!
Η μεθοδολογία είναι απλή:
Ποιο ποσοστό των παιδιών που γεννήθηκε στα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα (στο κατώτατο 20%) κατάφερε να ανέβει στα ανώτερα (στο ανώτερο 20%);
Με βάση λοιπόν τους υπολογισμούς της αμερικανικής Τράπεζας και τις τρέχουσες συνθήκες στις δύο χώρες, προκύπτει ότι η πιθανότητα να ζήσει κάποιος φτωχότερος το «American Dream» είναι 7,5% στις Η.Π.Α., ενώ στον Καναδά το ποσοστό φτάνει στο 13,5%!
Η πιθανότητα για δύο έτερες χώρες της έρευνας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Δανίας, ήταν επίσης υψηλότερη από των Η.Π.Α., στο 9% και 11,7% αντίστοιχα…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης