Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μίνι κυβερνητική κρίση στην Ιταλία λόγω των αλλαγών στις ΜΚΟ - Παραμένει στη θέση του ο ΥΠΕΣ

Μίνι κυβερνητική κρίση στην Ιταλία λόγω των αλλαγών στις ΜΚΟ - Παραμένει στη θέση του ο ΥΠΕΣ
O Iταλός υπουργός Εσωτερικών Marco Minniti παραμένει τελικά στη θέση του, παρά τις διαφορές σχετικά με το νέο δεοντολογικό κώδικα για τις ΜΚΟ
Μίνι κυβερνητική κρίση ξέσπασε στην Ιταλία, λόγω των αλλαγών στον κώδικα για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ).
Ωστόσο ο Iταλός υπουργός Εσωτερικών Marco Minniti παραμένει τελικά στη θέση του, παρά τις διαφορές σχετικά με το νέο δεοντολογικό κώδικα για τις ΜΚΟ, όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Εσωτερικών θεωρείται ο «εμπνευστής» του δεοντολογικού κώδικα για τις ΜΚΟ, τον οποίο και συνέταξε η ιταλική κυβέρνηση.
Μεταξύ άλλων, ο κανονισμός αυτός προβλέπει την υποχρεωτική παρουσία ένοπλων αστυνομικών μέσα στα πλοία των μη κυβερνητικών οργανώσεων που διασώζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σικελία και τη Λιβύη.
Τον κώδικα αρνήθηκαν να υπογράψουν επτά ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
Ο Minniti  δεν συμμετείχε στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε την Δευτέρα, πιθανότατα - όπως γράφουν πολλοί σχολιαστές - εξαιτίας της κριτικής που φέρεται να του ασκήθηκε από τον υπουργό Μεταφορών Graziano Delrio.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Delrio θεωρεί ότι η στάση του επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών χαρακτηρίζεται από υπερβολική ακαμψία, και ότι δεν πρέπει να διακοπεί η δράση πολύτιμων ΜΚΟ, όπως είναι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
Υπενθυμίζεται ότι το μποϊκοτάζ των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ήταν το ηχηρότερο όλων, καθώς κατήγγειλαν επικίνδυνους περιορισμούς, που μπορεί να κοστίσουν ζωές.
Πέρα από την υποχρεωτική παρουσία ένοπλων αστυνομικών στα πλοία των ΜΚΟ που διασώζουν πρόσφυγες και μετανάστες, ο κώδικας δεοντολογίας προβλέπει την απαγόρευση μεταφοράς περισυλλεχθέντων από σκάφος ΜΚΟ σε άλλο σκάφος -οι ΜΚΟ θα έπρεπε να αποβιβάζουν οι ίδιες περισυλλεχθέντες σε «ασφαλές σημείο».
Οι οργανώσεις υποστηρίζουν ότι αυτό θα μειώσει δραματικά τις δυνατότητές τους.
Πηγές της ιταλικής κυβέρνησης, αλλά και της ιταλικής προεδρίας της Δημοκρατίας, αργά το βράδυ θέλησαν να περιορίσουν την ένταση, αφήνοντας να διαρρεύσει ότι ο Marco Minniti  εξακολουθεί να χαίρει απόλυτης στήριξης και ότι το μέχρι τώρα έργο του σε ό,τι αφορά το προσφυγικό και το μεταναστευτικό έχει αρχίσει να παράγει ουσιαστικά αποτελέσματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης