Τελευταία Νέα
Διεθνή

Την ώρα που η προσοχή στρέφεται στην κόντρα ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας, το Ιράν καραδοκεί...

Την ώρα που η προσοχή στρέφεται στην κόντρα ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας, το Ιράν καραδοκεί...
H πρόοδος της Βόρειας Κορέας ενδεχομένως να παρακινήσει το Ιράν να γίνει η επόμενη μεγάλη πυρηνική δύναμη
Μπορεί η προσοχή του πλανήτη να είναι στραμμένο στο πολεμικό κλίμα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα, ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο Λευκός Οίκος πρέπει να στρέψει την προσοχή του στο Ιράν.
Όπως μεταδίδει το CNBC, η ανησυχία των αναλυτών έγκειται στο γεγονός ότι η Τεχεράνη θα θεωρήσει ότι έχει το ελεύθερο να αναπτύξει το πυρηνικό της πρόγραμμα, στην περίπτωση που η Βόρεια Κορέα... τη γλιτώσει χωρίς συνέπειες.
Ο Matt Levit του Ινστιτούτου της Ουάσιγκτον για την Εγγύς Ανατολή, εκφράζει την άποψη ότι η πρόοδος της Βόρειας Κορέας ενδεχομένως να παρακινήσει το Ιράν να γίνει η επόμενη μεγάλη πυρηνική δύναμη.
«Πρόκειται για μια ανθρώπινη και συναισθηματική αντίδραση, αλλά παράλληλα είναι και λογική», τονίζει.
Στις ανησυχίες έρχεται να προστεθεί και το ταξίδι που πραγματοποιεί στην Τεχεράνη ένας εκ των κορυφαίων συμβούλων του ηγέτης της Β. Κορέας, Kim Yong Un.
Ο Alireza Nader, ειδικός του think tank Rand Corp για θέματα που αφορούν το Ιράν, δηλώνει ότι οι επαφές αυτές δεν αποτελούν έκπληξη, καθώς Ιράν και Βόρεια Κορέα συνεργάζονται σε πολλά μέτωπα.
Το μεγαλύτερο μέρος της συνεργασίας Βόρειας Κορέας - Ιράν επικεντρώνεται στα συστήματα πυραύλων.
Η Βόρεια Κορέα βοήθησε το Ιράν, αλλά τώρα το Ιράν βοηθά τη Βόρεια Κορέα στην τεχνολογία για τους διακλαδικούς βαλλιστικούς πυραύλους, εξηγεί.
Η σχέση του Ιράν και της Βόρειας Κορέας άρχισε πραγματικά να ανθίζει κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ τη δεκαετία του 1980.
Το Ιράν πούλησε πετρέλαιο στη Βόρεια Κορέα για να αντλήσει μετρητά για στρατιωτικές προμήθειες.
Το Ιράν και η Βόρεια Κορέα διατηρούν οικονομικούς δεσμούς, καθώς το Ιράν εξακολουθεί να μεταφέρει πετρέλαιο στη Βόρειο Κορέα, αλλά αυτό το στοιχείο της συμμαχίας είναι περιορισμένο επειδή η Βόρεια Κορέα δεν έχει πολλά να εμπορευθεί.
"Η σχέση είναι πραγματικά πιο στρατιωτική από οτιδήποτε άλλο" σύμφωνα με τον Nader.
Ωστόσο, ο Levitt επισήμανε ότι η κρίση στη Βόρειο Κορέα και η κατάσταση στο Ιράν δεν μπορούν να παραλληλιστούν: «Το Ιράν δεν είναι κλειστή οικονομία αποκλεισμένη από τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ η Βόρεια Κορέα είναι σε μεγάλο βαθμό».
Αυτό σημαίνει ότι η Τεχεράνη έχει να χάσει περισσότερα αν «σπάσει« τη διεθνή πυρηνική συμφωνία του 2015, η οποία οδήγησε στη χαλάρωση των κυρώσεων σε βάρος της, ενώ η Βόρεια Κορέα είναι ένα πραγματικό πατριωτικό έθνος.
Στην πραγματικότητα, η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πραγματοποίησε συμφωνία για την κατασκευή αυτοκινήτων στο Ιράν και η ενεργειακή γιγαντιαία Total κατέληξε νωρίτερα σε συμφωνία με τους Ιρανούς.
Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι περισσότερο από το 90% του συνόλου των συναλλαγών που πραγματοποιούνται από τη Βόρεια Κορέα διέρχεται από την Κίνα, ενώ το Ιράν θεωρείται περιφερειακή δύναμη στη Μέση Ανατολή.
Ωστόσο, ο Levitt εκτιμά ;oti η κυβέρνηση του Προέδρου Donald Trump δεν έχει άλλη επιλογή παρά να εστιάσει την προσοχή της στη Βόρεια Κορέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης