Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία - Ο μεγάλος ασθενής της Ευρωζώνης - Παραμένουν οι ανησυχίες για ανάπτυξη, εκλογές και NPLs

Ιταλία - Ο μεγάλος ασθενής της Ευρωζώνης - Παραμένουν οι ανησυχίες για ανάπτυξη, εκλογές και NPLs
Η ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί, αλλά οι κίνδυνοι μπροστά είναι σημαντικοί
Όταν το μεγαλύτερο μέρος της ευρωζώνης φαίνεται να ακμάζει, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παραμένει ένας σημαντικός πονοκέφαλος.
Η Ιταλία χαρακτηρίζεται από πολλούς αναλυτές ως τη μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητα της οικονομίας της ζώνης του ευρώ, παρόλο που τα πρόσφατα δεδομένα έφθασαν στις υψηλότερες προβλέψεις.
Η ιταλική οικονομία αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,9% φέτος και κατά 1,1% το 2018, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Την ίδια ώρα, η ζώνη του ευρώ αυξήθηκε με ρυθμό 2,1% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, από 1,9% το πρώτο τρίμηνο.
Ωστόσο, τα πρόσφατα στοιχεία της Ιταλίας εξέπληξαν θετικά τους αναλυτές: Η ανεργία μειώθηκε κατά 0,7% το πρώτο εξάμηνο, η ανεργία των νέων έπεσε στο 35%, ο δείκτης τομέα υπηρεσιών έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του σε μια δεκαετία και τρεις τράπεζες με προβλήματα είχαν σωθεί, διαλύοντας τις ανησυχίες σχετικά με τον τραπεζικό τομέα.
"Η ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί, αλλά οι κίνδυνοι μπροστά είναι σημαντικοί", δήλωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στα τέλη Ιουλίου.
Το Ταμείο αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Ιταλίας φέτος, αλλά προειδοποίησε ότι οι "κίνδυνοι καθοδικού ρυθμού είναι σημαντικοί".

Τα κύρια προβλήματα

Τα προβλήματα περιλαμβάνουν "πολιτικές αβεβαιότητες, πιθανές αποτυχίες στη διαδικασία μεταρρύθμισης, οικονομικές αδυναμίες και επαναξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου κατά την κανονικοποίηση της νομισματικής πολιτικής", ανέφερε το ΔΝΤ.
Ο Erik Jones, καθηγητής της Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, ανέφερε τους ίδιους λόγους που προκαλούν ανησυχίες για την Ιταλία.
"Υπάρχει ένα τεράστιο ποσό μη εξυπηρετούμενων δανείων", ανέφερε.
"Η οικονομική ανάκαμψη λαμβάνει χώρα με πολύ αργό ρυθμό ... (Και) υπάρχουν πολιτικοί κίνδυνοι στον ορίζοντα με τις επερχόμενες γενικές εκλογές", πρόσθεσε.
"Σε κάποια στιγμή στο μέλλον, η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια, τα οποία θα αμφισβητήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους της Ιταλίας", ανέφερε ο Erik Jones.

Προβληματικά δάνεια και υψηλό χρέος

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, τα επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ιταλίας ανήλθαν στα 356 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου του περασμένου έτους, ήτοι στο 18% των συνολικών δανείων προς τις ιταλικές τράπεζες, που ισοδυναμούν με το 20% του ΑΕΠ της Ιταλίας και το ένα τρίτο της ζώνης του ευρώ.
Τα στοιχεία έχουν μειωθεί από την κορύφωση της κρίσης, αλλά εξακολουθούν να απαιτούν πρόσθετα μέτρα, ανέφερε το Ταμείο.
Τα υψηλά επίπεδα προβληματικών δανείων περιορίζουν την ικανότητα των τραπεζών να δανείζουν και μπορούν να εκτρέψουν τα κεφάλαια μακριά από πιο παραγωγικά τμήματα της οικονομίας.
Αυτό μπορεί να είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα για μια χρεωμένη χώρα όπως η Ιταλία.
Το δημόσιο χρέος φθάνει το 133% του ΑΕΠ φέτος και το 131,6% το 2018, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ.
Εάν η χώρα δεν λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτό το υψηλό σωρό χρέους, τότε η Ιταλία θα μπορούσε να γίνει μεγαλύτερο πρόβλημα όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, όπως αναμένουν οι αγορές.
Τα υψηλότερα επιτόκια θα σημαίνουν υψηλότερα επιτόκια για τους δανειολήπτες σε ολόκληρο το φάσμα στην Ιταλία, αυξάνοντας τις πιθανότητες τυχόν αθετήσεων.

Κίνδυνος εκλογών;

Οι γενικές εκλογές, που θα διεξαχθούν τον επόμενο χρόνο, είναι μια άλλη ανησυχία για την Ιταλία.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα πολιτικά κόμματα με ευρωσκεπτικές απόψεις αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των προθέσεων ψήφου.
Το διάγραμμα δείχνει τον μέσο όρο των τελευταίων δέκα δημοσκοπήσεων των διαφόρων ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.



Αυτό καθιστά ασαφές κάθε πιθανό κυβερνητικό συνασπισμό.
Το Ταμείο πρότεινε περισσότερες δημόσιες επενδύσεις, καλύτερη στόχευση πόρων για τις πιο ευάλωτες, χαμηλότερες συνταξιοδοτικές δαπάνες, χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές για την εργασία και προσέλκυση περισσότερων επιχειρήσεων και προσώπων στο φορολογικό δίκτυο ως τα επόμενα βήματα προς τα εμπρός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης