Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΗΕ: Η Βόρεια Κορέα αντιμετωπίζει απάνθρωπα τους αλλοδαπούς κρατούμενους

ΟΗΕ: Η Βόρεια Κορέα αντιμετωπίζει απάνθρωπα τους αλλοδαπούς κρατούμενους
Τα δικαιώματα των κρατούμενων δεν μπορούν να θεωρηθούν δεδομένα, τόνισε ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα
Οι ξένοι κρατούμενοι στη Βόρεια Κορέα στερούνται δίκαιων δικών στο δικαστήριο και κρατούνται υπό απάνθρωπες συνθήκες, όπως ανακοίνωσε σήμερα (11/8/2017) ερευνητής των Ηνωμένων Εθνών, επικαλούμενος αναφορές.
Ο κ. Tomas Ojea Quintana, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα, δήλωσε επίσης ότι οι στρατιωτικές απειλές που ανταλλάσσονται τις τελευταίες ημέρες από την Ουάσινγκτον και την Πιονγκγιάνγκ απομακρύνουν την προσοχή από τις ανάγκες των Βορειοκορεατών.
Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απελευθέρωση αυτή την εβδομάδα του Καναδού πάστορα Hyeon Soo Lim για ανθρωπιστικούς λόγους, αφού υπηρέτησε πάνω από δύο χρόνια από την ποινή του.
Ο πάστορας είχε καταδικαστεί σε ισόβια καταναγκαστικά έργα τον Δεκέμβριο του 2015.
Η οικογένεια του Lim δήλωσε χθες (10/8) ότι ο Lim δεν βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Ωστόσο, ο εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ δήλωσε πως τουλάχιστον εννέα άλλοι ξένοι - τρεις Αμερικανοί και έξι πολίτες της Νότιας Κορέας - παραμένουν υπό κράτηση στη Βόρεια Κορέα.
Ο Otto Warmbier, ένας Αμερικανός φοιτητής που κρατήθηκε επί 17 μήνες μετά την καταδίκη του σε 15 χρόνια σκληρής εργασίας για την προσπάθεια να κλέψει ένα στοιχείο προπαγάνδας από το ξενοδοχείο του, απελευθερώθηκε τον Ιούνιο του 2017 ευρισκόμενος σε κώμα και πέθανε μέσα σε λίγες μέρες.
Οι συνθήκες του θανάτου του παραμένουν ασαφείς.
«Ανησυχώ για τις αναφορές ότι οι κρατούμενοι δεν λαμβάνουν την κατάλληλη νομική διαδικασία και ότι κρατούνται υπό απάνθρωπες συνθήκες», δήλωσε ο Quintana.
Οι αρχές της Βόρειας Κορέας είναι υποχρεωμένες να παρέχουν σε αλλοδαπούς κρατούμενους πρόσβαση σε προξενική υποστήριξη και σε διερμηνέα, «αλλά αυτά τα δικαιώματα δεν μπορούν να θεωρηθούν δεδομένα, με βάση τις πληροφορίες που λαμβάνω», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ICRC), η οποία επισκέπτεται κρατούμενους σε όλο τον κόσμο, δεν έχει πρόσβαση στα στρατόπεδα φυλακών στη Βόρεια Κορέα, που πιστεύεται ότι βρίσκονται περίπου 100.000 άνθρωποι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης